avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
LIVE, ACUM Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme lift

Buna ziua,va scriu in speranta ca ma puteti ajuta
Ieri,pe data de 19.04.2013 am avut un incident destul de neplacut.In jurul ore 22,am coborat pana la parter avand grija de o batrana.Cand am vrut sa iau liftul spre etajul 4 unde locuiesc,am observat ca el a urcat mai sus de etajul meu,apoi s-a blocat si am cazut cam 2 etaje cu el in gol.In momentele alea de panica,singurul lucru care mi-a venit in minte a fost sa apas alarma si sa sun pe cineva din apartament sa caute ajutor sa pot iesi mai repede.Un vecin a venit si mi-a deschis usa cu ajutorul unui patent si ma aflam la etajul 5.Blocul nostru are 8 etaje,dar liftul merge doar pana la 7.Omul respectiv mi-a spus ca si fiul sau chiar in acea dimineata a patit cam acelasi lucru si ca s-au prezentat niste oameni de la firma respectiva sa il repare.Oare ce au reparat?Sunt curioasa daca cineva poate fi tras la raspundere pentru acest lucru,din ce stiu,un vecin a mai patit asa,deci suntem cam 3 oameni.Sunt extrem de revoltata pentru ca simt ca viata mi-a fost pusa in pericol,puteam sa cad in gol pana la parter cu acel lift.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:54, 23 Aprilie 2013
Noul presedinte a hotarat deja prin chipurile reconvocarea adunarii generale din 6 martie in data de 16 aprilie!!!(alta ilegalitate, o adunare generala ordinara se reconvoaca in maxim 10 zile) la care 7 proprietari din care 4 sunt presedintele si 3 membri ai comitetului executiv au hotarat ca ceilalti 39 sa plateasca pentru cei 5 rai platnici, nu a facut nicio somatie scrisa catre raii platnici, nu le-a blocat titlul de proprietate, nu ia actionat in instanta, nu a pus penalizarile prevazute in contractul cu firma de service si pe care era obligat de lege sa le aplice...
Multumesc de raspuns, in proportie de 100% sunt de acord cu tine elga50, as mai avea o singura nelamurire pe care te-as ruga sa mi-o risipesti.
Este posibil prin lege sa fiu obligat de o hotarare a unei adunari generale ilegale consider eu, sa platesc pentru raii platnici contributia acestora la repararea liftului?
Nu de alta dar peste vreo luna- doua, ma trezesc ca trebuie sa platesc datoriile la cheltuielile cu intretinerea a railor platnici, pentru a nu ramane blocul fara utilitati!
Este posibil in 2013 sa fiu obligat sa platesc pentru altii? Mentionez ca sunt cu intretinerea la zi si plata la lift am platit-o integral in termenul prevazut de vechile hotarari ale adunarilor generale din 2012.
Evident ca legea nu-i obliga pe alti proprietari sa plateasca pentru rau-platinici.
Dar este de interes sa ne spuneti daca in cazul acesta, ca au decis sa se plateasca pentru acestia, restul proprietarilor vor primi acesti bani inapoi (plata suplimentara) vreodata.

Daca decizia este ca aceasta plata suplimentara sa se faca in mod definitiv, categoric este contrar prevederilor pe care vi le-am postat mai sus, in special art.32 (3) din HG 1588/2007.
Nu exista NICIO GARANTIE!
In 2011 s-a efectuat REABILITAREA TERMICA A BLOCULUI, datorita fostului presedinte s-au anvelopat 43/44 de apartamente INCLUSIV TOATE PARTILE COMUNE CUM PREVEDE LEGEA (intrarea in bloc, fosta ghena de gunoi, zona liftului, etc. Firma care a executat lucrarea (de calitate) si-a primit TOTI BANII, restante mai sunt si acum!!! (au fost suportate pentru binele comun de unii proprietari cu dare de mana, care acum fiind patiti NU MAI SUNT DE ACORD SA SUPORTE ACEST SACRIFICIU si in cazul liftului.
Ok, atunci care mai este rolul NOULUI presedinte si a comitetului executiv?
Ei nu pot fi trasi la raspundere pentru neindeplinirea sarcinilor ce le revin in fisa postului?
De ce insist pe aceasta tema...din cei 44 de proprietari de peste 15 ani de cand s-a infiintat Asociatia de proprietari o singura data a fost cvorum si atunci datorita faptului ca unii proprietari au emis procura de reprezentare. 11/44 apartmamente nu sunt locuite, cei 5 rai platnici nu vin la sedinta, iar probabilitatea ca din restul de 28 de apartamente sa vina 23 de proprietari pentru ca sedinta ordinara sa fie statutara sunt foarte mici. Aici actuala conducere pe asta a si mizat, a reconvocat sedinta ordinara si cu prezenta a doar 7 proprietari s-a votat 4 la 3, au castigat temporar. Am inteles ca pentru cheltuieli mari ca in cazul de fata exista un paragraf in legea 230, care prevede un tabel cu semnaturi a 75% din proprietari, in cazul nostru 33/45!
Cred ca pentru elucidarea acestui caz ne vom adresa compartimentului specializat din primaria orasului nostru in relatiile cu asociatiile de proprietari pentru un control al activitatii presedintelui, comitetului executiv si administratorului care se LAUDA CA ARE ATESTAT DE LA PRIMARIE?
Acesti domni nu ar trebui sa cunoasca legile in vigoare?
Trebuie proprietarii sa se intereseze la primarie in locul lor de situatia juridica in speta?
Acum sa va spun ceva. Vedeti, cand aveti o problema arzatoare, proprietarii se impotrivesc, dar se impotrivesc la usa lor, vorbind intre ei....sau poate nici atat. Nu le convine situatia.
Cine ii opreste sa participe la AG unde se stie ca se pot lua hotarari care sa-i afecteze. Si atunci, ar putea sa spuna NU si NU ar ramane.

Sigur ca presedintele si membrii comitetului trebuie sa cunoasca legile, dar dv. trebuie sa stiti ca puteti contesta aceasta hotarare in 45 de zile de la data cand s-a afisat aceasta la avizier.
Este o hotarare luata in dispretul legii si care va mai aduce si prejudicii materiale.

Legea 230/2007
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.

Dar.....reparatia liftului nu intra in categoria "cum vor proprietarii in AG", ci este o lucrare care trebuie facuta sau se inchide liftul. Asadar nici nu trebuia supusa aprobarii in AG, ci decisa in comitetul executiv.

Am sa va dezvalui ceva din tainele unei bune gospodariri, intelegand prin asta nu activitatea administratorului, ci a comitetului si a presedintelui:
- acest comitet decide in sedintele lui sa respecte legea si sa constituie fondul de reparatii. De asemenea decid, avand in vedere atat mentinerea proprietatii comune in stare buna, cat si posibile lucrari de urgenta, dar si posibilitatile materiale medii ale proprietarilor maniera in care se va face alimentarea acestui fond prin marimea ratei si a numarului de rate, dar si exploatand toate sursele posibile colaterale (penalizari, chirii, dobanzi bancare etc)
- atunci cand e cazul de vreo lucrare, s-o faca (ca d-aia sunt pusi acolo, ca sa aiba grija de cladire si de proprietari, de toti proprietarii, nu numai de unii), folosindu-se de banii din fondulde reparatii.

In felul acesta nu se mai face AG pentru vreo reparatie pe care musai trebuie s-o faca pentru ca i-a venit sorocul si nici n-ar mai avea discutii cu proprietarii, cine plateste si cine nu.

Si apropos, administratorul nu are absolut nio treaba sa se amestece in decizii si hotarari, decat daca locuieste in bloc si numai ca un membru simplu al asociatiei.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce sa platesc service ascensor daca stau la et. 1 georgetteivonna georgetteivonna Locuiesc la etajul 1 si de trei ani de zile de cand locuiesc in acest bloc, usile lifturilor de la etajul 1 sunt blocate. Lunar, platesc taxa de service, ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de plata a unei reparatii capitale a liftului, actiune in instanta contra railor platnici nemteanu nemteanu Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu 10 etaje din 1974 prevazut cu ascensor inca de la inaugurare. In luna mai a.c. o inspectie ISCIR ne-a transmis prin ... (vezi toată discuția)
Lege privind plata liftului intr-un bloc gmecmha gmecmha Buna seara.As dori sa-mi spuneti daca exista o lege prin care esti obligat sa platesti intr-un bloc liftul la etajul 1, acesta nefiind functional si ... (vezi toată discuția)