avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie Unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie Unica

Buna ziua

Am si eu cateva intrebari nu stiu in ce masura ma puteti ajuta .
Pe scurt situatia este urmatoare , am o fetita dintr-o relatie anterioara de concubinaj , intial cand ne-am despartit mama fetitei nu imi permintea sa o vad, asa s-a intamplat pana cand a deschis actiune de incredintarea minorei, i-a fost incredintata minora si cu aceasta ocazie am cerut stabilirea unui program de vizita in aceiasi actiune . In prezent platesc pensia alimentara minora ii este incredintata si avem un program de vizita stabilit prin setinta judecatoreasca. O perioada scurta de timp am respectat acest program dar mai tarziu adica de aproximativ un an dat fiind situatia tensionata si discutiile dintre noi nu am mai fost sa vizitez pe cea mica. Asta se intampla de aproximativ un an .

In prezent am primit o instintare pentru a ma prezenta la mediator cu scopul de a acorda mamei custodia unica .

As vrea sa stiu ce implicatii are pentru tata aceasta custodie unica acordata mamei si care sunt efectele custodiei unice ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Viorel Danciu , Mediator 21:39, 25 Aprilie 2013
Dragos03 a scris:


O sa ii acord custodia unica dar cu niste amendamenta nu stiu cat de solide vor fi intr-un acord de genul asta - totusi sa imi ceara acordul cand iese din tara cu ea sau daca schimba domiciliul pentru a stii unde este cea mica ,




Asa ceva nu exista, daca mama e singura care exercita autoritatea parinteasca, ea va fi singura care decide pt copil, unde vor locui si daca va iesi sau nu din tara.



si cu ramanerea in vigoare a programului de vizita


Daca o va muta pe fata in afara tarii, poate ar fi bine sa va ganditi la alt program.. sa v-o dea pe perioada vacantei de vara de ex.
Daca acum aveti stabilit sa vedeti copilul la sfarsit de saptamana, probabil ca n-o sa puteti sa mergeti la sfarsit de saptamana acolo unde se vor muta. Trebuie sa stabiliti f clar unde , cand si cat timp sa va vedeti copilul.
Am inteles o sa incerc sa fac asta sa stabilesc clar un program care poate fi respectat si de mine si de ea .

Alte implicatii nu mai sunt in afara de libertatea aceasta de iesire din tara , domiciliul etc etc .

Alte restrictii sau efecte, drepturi ce le pierd fata de situatia curenta mai sunt stipulate ?
Stabiliti un program de vizita.
Stabiliti ca ii oferiti dreptul sa iasa cu minorul din tara fara acordul dvs.
Eu zic ca merge asa.
Dar sa nu ai autoritate parinteasca exclusiva.
Pensie alimentara oricum veti plati.
"Autoritatea părintească sau responsabilitatea părintească[1] (numită și autoritate parentală sau responsabilitate parentală) reprezintă ansamblul de drepturi și îndatoriri pe care un părinte le are cu privire la copilul său. Autoritatea părintească include printre altele încredințarea copilului, supravegherea acestuia, deciziile cu privire la religia copilului, la intervențiile medicale, întreținerea și educația copilului. Ea se poate defini ca puterea atribuită părinților prin care li se permite acestora să decidă în privința întreținerii, supravegherii, educației și locuinței copilului. Aceasta putere este destul de vastă, un copil fiind considerat de lege sub autoritatea părinților până atinge vârsta majoratului. Autoritatea parentală comună înseamnă egalitatea drepturilor și îndatoririlor tatălui și mamei în educația copiilor. În condiții excepționale autoritatea parentală poate fi delegată către alte persoane decât părinții copilului[2]"

Cam asta ar fi definitia, deciziile pt copil le va lua mama.
Ar fi posibil ca instanta sa va respinga acest acord, deci sa nu aprobe ca numai mama sa exercite autoritatea parinteasca.
Sunt instante care admit.
Problema tatalui va fi daca va dori ulterior sa revina la autoritate parinteasca comuna.
Ce va face oare instanta...?

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii parintesti unice prin mediere manuelle manuelle Buna seara. Prin mediere se poate stabili exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama, sau este obligatorie custodia comuna? Avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna cori1972 cori1972 dupa 8 ani de la incredintarea unui minor prin custodie unica , se mai poate cere de catre celalalt parinte custodie comuna? (vezi toată discuția)