avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere Contract de inchiriere spatiu comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere Contract de inchiriere spatiu comercial

Buna ziua.
Am inchiriat un spatiu comercial intr-un centru comercial, acesta fiind incheiat pe 5 ani. Problema este ca nu mai fac fata cu cheltuielile si sunt nevoit sa restrang activitatea ( vanzarile au scazut drastic) deoarece acea societate care detine spatiul comercial nu doreste diminuarea chiriei cel putin pe o perioada de timp stabilita de comun acord. Acum ma vad nevoit sa cer rezilierea contractului, reziliere care din partea chiriasului adica a mea se face numai daca nu mai sunt autorizat sa desfasor activitatile prevazute in obiectul de activitate si acestea numai daca se datoreaza unor cauze mai presus de vointa mea a chiriasului. Locatorul imi poate rezilia contractul daca nu platesc chiria la datele stabilite si daca nu eliberez o scrisoare de garantie pentru chiria in avans dar aici sunt la mana lui pentru ca imi poate percepe penalizari.
Ma puteti ajuta cu niste sfaturi, va rog mult de tot.
Cel mai recent răspuns: valitinu , utilizator 13:38, 19 Iulie 2011
valitinu a scris:

Buna, asociatia "mea" a inchiriat un spatiu comun unui vecin cu un contract pe 10 ani.
Dorim rezilierea contractului deoarece chiria e f mica, nu vrea sa negocieze, in contract nu e vorba de asa ceva, contractul are nicte puncte,,, ciudate..., interesante..., a fost incheiat “pe mana” cu vechiul presedinte si mai mult acest contract este deja al II- lea incheiat ca aceasta persoana pe aceasi perioada de 10 ani si consideram (noi, acum) ca e DESTUL
Vecinul nostru a subinchiriat spatiul si ia f multi bani si acum dorim ca si asociatia sa mai beneficieze de sume mai mari din acel spatiu.

De unde pot afla, in primul rand daca acest spatiu, din fata scarii (este un intrand) apartine asociatiei?
Cum pot rezilia contractul?

Daca contractul incheiat este legal, nu aveti nici o sansa sa reziliati inainte de termen. Chiria prea mica nu va indreptateste sa reziliati contractul. Daca chiria a fost prevazuta in contract si este fixa ea nu va putea fi nici modificata. Doar daca reusiti sa dovediti ca reprezentantul legal care a incheiat contractul a comis ilegalitati, puteti sa actionati impotriva lui si sa pretindeti eventual despagubiri.
@kappauser,
1. nu cred ca vechiul presedinte a avut contract de mandat semnat cu asociatia, simpla alegere in AG prin vot sau cum a fost, ii da putere deplina? de a incheia contracte in numele asociatiei cu terti? fara a avea contract de mandat? eu zic ca nu...!

2.daca spatiul nu este al asociatiei, probabil ca, chiriasul o sa ceara sumele platite pe chirie inapoi?
valitinu a scris:

@kappauser,
1. nu cred ca vechiul presedinte a avut contract de mandat semnat cu asociatia, simpla alegere in AG prin vot sau cum a fost, ii da putere deplina? de a incheia contracte in numele asociatiei cu terti? fara a avea contract de mandat? eu zic ca nu...!

2.daca spatiul nu este al asociatiei, probabil ca, chiriasul o sa ceara sumele platite pe chirie inapoi?

1. Cititi ce este prevazut in statutul, contractul de societate, etc si abia atunci veti sti ce drepturi avea acesta. Daca si-a depasit atributiile puteti sa va indreptati actiunea impotriva lui. El poate fi tras la raspundere. Ce credeti d-voastra nu prea are importanta, documentele au puterea deplina.

2. Indiferent al cui este spatiul, chiriasul nu poate cere banii inapoi. El a beneficiat de folosul spatiului, deci are obligatia de a plati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
kappauser, utilizator
a venit fostul presedinte si mi-a spus ca nu a avut contract de mandat semnat cu asociatia la data semnarii contractului de inchiriere si imi poate da in scris acest lucru ( e cooperant ), deoarece dorim cu ardoare rezilierea contractului existent pentru a aduce mai multi bani la asociatie (spatiul este subinchiriat)

deci presedintele a fost propus, prin vot este pus pe functie doar in urma adunarii generale, astfel avea dreptul sa semneze contracte?

oare legea se poate intoarce impotriva lui pt semnarea unor acte? nu vreau sa-i fac rau.

caut si eu variante ajutatoare, nu ma intelegeti gresit.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
valitinu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de inchiriere spatiu comercial CatalinaMaria CatalinaMaria Buna seara, Anul trecut am inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 5 ani de la o asociatie de proprietari, contract incheiat si semnat in urma ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Contract de subinchiriere pol27 pol27 Buna ziua, am o problema legata de un contract de subinchiriere si anume : Eu sc am inciriat un spatiu comercial de la o persoana fizica cu un pret, si ... (vezi toată discuția)