avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj

Buna ziua,

Va rog sa imi transmiteti daca pot beneficia de indemnizatia de somaj in cazul in care contractul meu de munca inceteaza conform art. 56. alin.1 lit. i. din Codul Muncii, ca urmare a termenului pentru care a fost incheiat.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: man_alessia , utilizator 10:25, 25 Aprilie 2013
1. Insemna ca este vorba de un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata si care a incetat de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

2. - In aceasta situatie veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inrtegistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

Asa este, a fost CIM pe perioada determinata.

Va rog sa ma mai ajutati cu o informatie legat de confirmarea stagiului de cotizare pentru somaj de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Sta in datoria agentului economic de a pune la dispozitia fostului angajat acest document (la cererea angajatului)?
1. Cand va inregistrati la Agentia de Somaj veti prezenta urmatoarele documente:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

2. Documentele de la lit.e), lit.f) si g) atesta stagiul de cotizare.
Norma metodologica de aplicare a Legii somajului nr.76/2002:

Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, potrivit art. 36 din lege, in baza certificatului intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupa caz, pe baza:
a) declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj si a adeverintei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupa caz, doar pe baza adeverintei eliberate de angajator potrivit art. 18, in cazul in care se constata ca angajatorul nu a depus declaratia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru somaj prin insumarea lunilor pentru care s-a achitat contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj.
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevazute la alin. (2) se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca prin certificatul intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 25.
(4) Procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj este cea stabilita la titlul IX2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Adeverinta de somaj se verifica si se certifica in ceea ce priveste datele referitoare la baza de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Va rog sa imi transmiteti daca pentru perioada in care se achita indemnizatia aferenta clauzei de neconcurenta (6 luni) pot beneficia si de indemnizatia de somaj?

Va intreb acest lucru deoarece,dat fiindca fostul angajator refuza sa achite indemnizatia aferenta clauzei de neconcurenta, doresc sa inaintez actiune in instanta pentru a solicita acordarea drepturilor ce imi revin conform CIM. Totodata, pana la o hotarare judecatoreasca definitiva, doresc sa depun dosarul pentru indemnizatia de somaj, si doar daca acest aspect nu este in conflict cu acordarea indemnizatiei aferente clauzei de neconcurenta ( in situatia in care instanta imi va acorda castig de cauza).

Va multumesc!javascript:void(0);

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul somaj gutica gutica buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema : am un bait cu aproximativ 6 ani vechime in munca ( 4 locuri de munca ) . Dupa 2 ani ... (vezi toată discuția)
Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)