avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune fara contributie la achizitionare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune fara contributie la achizitionare

Buna ziua.

Ma puteti lamuri daca .... in situatia achizitionarii unui bun imobil (costul casei fiind achitat integral de sot) este obligatoriu sa ma treaca pe actul de vanzare cumparare ?
Bunul este bun comun?
In situatia unui divort si implicit a unui partaj am vreun drept asupra casei ? chiar daca a platit cv casei sotul ?
O poate instraina cumva sa nu pot solicita ceva in sensul asta ? ( in cazul unui partaj)

In care articole se face referire asupra acestui fapt?

Va intreb acest lucru pt ca tatal meu insista asupra faptului ca sotul este obligat sa ma treaca si pe mine pe act ... iar eu sunt putin nelamurita.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:56, 1 Mai 2013
Daca sunteti casatorita sub regimul comunitatii legale de bunuri si nu ati incheiat vreo conventie matrimoniala de separatie de bunuri sau conventionala, bunul este comun. Chiar daca nu veti semna actul, sotul dvs va fi trecut in act casatorit cu..... si are si declaratia acestuia in contract ca este casatorit cu....sub regimul comunitatii legale de bunuri.
Astfel ca fara acordul dvs nu va putea instraina casa pentru ca sunteti alaturi de el coprprietar in devalmasie.
La un eventual partaj, se prezuma ca ambii aveti o contributie comuna egala la achizitionare bunului.
Vorbiti de un ap achizitionat deja sau pe care il veti achizitiona ?
Daca il veti achizitiona, vreti sa fie bun comun sau nu ?
Vorbesc de o casa cu curte pe care o vom achizitiona .... o va plati integral sotul . Ma interesa daca bunul este bun comun ... la care sa am un oarecare drept ... in cazul unui partaj ... Ce hartii se fac ... sau ar trebui sa se faca ... in afara de actul propriuzis de vanzare cumparare . Eu in ce acte am dreptul sa apar ? .... Sau mai pe scurt .... ce drepturi legale garantate am la aceasta casa ... daca nu am contribuit financiar cu nimic ....
Stimata doamna, asa cum va spuneam anterior daca nu ati incheiat nicio conventie matrimoniala , dvs veti aparea in act fie ca semnatara daca veti semna actul, fie Sotul dvs in actul de vanzare cumparare va figura ca si casatorit cu dvs sub regimul comunitatii legale de bunuri , ceea ce inseamna ca veti fi coproprietari in devalmasie. Adica la un eventual partaj se prezuma ca bunul achizitionat in timpul casatoriei ca apartine in cote de 1/2 pt fiecare sot. Dansul nu va putea instraina Casa fara acordul dvs, nu l va putea inchiria fara acordul dvs...veti aparea si in extrasul de CF .
Daca banii cu care Sotul dvs achizitioneaza Casa provin din vanzarea unui bun al dansului propriu, adica dintr o mostenire, donatie sau din vanzarea unui bun propriu achizitionat inaintea casatoriei cu dvs, in act se va preciza acest lucru, si bunul astfel achizitionat in timpul casatoriei ci dvs Devine bun propriu si la un eventual partaj nu va intra in masa partajabila.
Insa va intra in masa succesorala la un eventual, Doamne fereste, deces, unde veti avea o cota parte din el, depinde cu cine veti veni in concurs la mostenire, copii, frati, parinti...
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
ContSters250994, utilizator
Multumesc pentru sprijin .
Am vrut sa stiu precis la ce sa ma astept . Banii necesari pt achitarea cv casei provin din slariul de marinar al sotului.
Aveam nevoie de lamuriri pentru ca sotul are o atitudine dominanta , o fire mai colerica .... si nu de putine ori isi asuma meritele pentru tot ce am realizat de cand suntem casatoriti ... inclusiv realizarile mele personale... putine sau multe ... si totul prin prisma faptului ca el aduce muult mai mult in casa (financiar) .
Imi doresc sa imi cunosc si drepturile ... nu numai obligatiile .
Multumesc lui D-zeu ca detin si eu un apartament ... chiar daca mai modest ... macar este al meu (obtinutr prin donatie de la parintii mei , in timpul casatoriei mele).

Numai bine.

Alte discuții în legătură

Precontract achiziție apartament înainte de căsătorie. care va fi situația bunului după achitare, va trebui să-l împart dacă pe contract voi apărea ca fiind căsătorită? cosmina14 cosmina14 Buna ziua, Sunt divortata de 9 ani si in prezent am o relatie cu un domn . In momentul de fata am achizitionat o casa ,urmand ca in luna august anul acesta ... (vezi toată discuția)
Contract sau act notarial Poizan Poizan Buna ziua, Sunt casatorita si doresc sa realizez un contract, sau un act notarial, prin care sotul renunta la toate bunurile mobile si imobile in caz de ... (vezi toată discuția)
Separatie bunuri in timpul casatoriei irinavasiliu irinavasiliu Buna ziua! Sotul meu doreste separatia de bunuri in timpul casatoriei, fara sa dea divort. Mentionez ca el lucreaza in strainatate, are venituri mai mari ... (vezi toată discuția)