avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Informatii achizitionare teren in vederea construirii ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Informatii achizitionare teren in vederea construirii unui imobil

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un teren in vederea construirii unei case.. M-am gandit la 350 - 400mp. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Suprafata de teren la care ma gandesc este indeajuns de mare pt. o casa cu 3 camere, putin teren pe langa ea, poate de un gratar in spate si loc de parcare pt 2 masini?

2. Daca gasesc suprafata, imi convine pretul, ce pasi trebuie sa inteprind eu inainte de a cumpara terenul? Ce verificari trebuie sa fac pt a ma asigura in totalitate ca terenul poate fi utilizat pt o constructie si nu pt plantat ceapa, ca terenul nu se afla intr-un litigiu, ca nu este pus ipoteca pe la banci, ca nu are tevi sub el etc etc etc .... Deci, care sunt verificarile care se fac, dati -mi o mana de ajutor, va rog.

Va multumesc si astept raspunsurile voastre, ale celor avizati, nu tin neaparat sa aflu pareri cat ma intereseaza informatii concrete, practice.
Cel mai recent răspuns: TopoUrban , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 20:05, 28 Aprilie 2013
Pentru a verifica statutul terenului si existenta de eventuale sarcini,verificati la OCPI
Buna ziua,

La prima intrebare, legata de suprafata va poate raspunde un arhitect cel mai bine sau chiar dvs in functie de ce doriti de la casa dvs.
In schimb, la a doua intrebare este f. bine ca va interesati deoarece puteti avea multe probleme, dupa achizitie.
In primul rand trebuie sa verificati cadastru, iar cel mai bine o face un expert din domeniu. Trebuie sa va asigurati ca planul din cadastru este facut intru-un sistem de coordonate (stereo'70) si sa angajati pe cineva sa traseze coordonatele si sa verifice limitele lotului pe care il cumparati. Puteti avea surpriza sa "pice" pe la vecini prin curte. (sa existe suprapunere)
Legat de litigiu,ipoteca adica sarcini, se pot afla din cartea funciara. O puteti solicita dvs. sau o sa fie solicitata de notar la vanzare. Trebuie sa va asigurati ca parcela pe care o cumparati are categoria de folosinta Cc (curti constructii), apare in cartea funciara.
Este recomandabil sa vorbiti la primarie sau chiar sa cereti un certificat de urbanism, in care sa fie trecute toate conditiile legate de construire. E bine ca lotul dvs. sa aiba deschidere min 12 m la drum.
Daca tot vbim de drum, cand cumparati, va recomand sa verificati accesul la drum, latimea drumului, iar in cazul in care exista drum de servitute, sa cumparati cota parte din el, impreuna cu ceilalti vecini.

Succes !
Si la ce expert/experti pot apela pt toate verificarile astea: expert pt cadastru , litigii, ipoteca, acea categorie de folosinta, cartea funciara drum de servitute etc .. Nu exista firme specializate in asa ceva la care sa pot apela? si daca da, cum se numesc, unde sa caut?
Daca apelez la un avocat? Credeti ca poate fi capabil in a face absolut toate aceste verificari cu rigurozitate?

Sau mai bine la un birou de cadastru ?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Adriantot, moderator
Avocatul nu are nici o treaba cu aceasta chestie.. apelati la o firma de cadastru-topografie care ofera consultanta ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute. mugurciup mugurciup Buna ziua. Am cumparat un teren de 462 mp din care sunt stipulati in contract 62 mp drum de servitute, reprezentand 1/10 pt fiecare lot.La primarie ,pt ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Am si eu o intrebare. As dori sa cumpar un teren (suntem 3 familii) si as dori sa stiu exact ce acte ale terenului sa imi arate si sa le aiba ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute de trecere Batutu Anisca Batutu Anisca In urma cu cativa ani am cumparat un lot pentru care in actul de vanzare cumparare am cumparat si dreptul de trecere pe o latime de 4 m si o lungime de 170 ... (vezi toată discuția)