avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale pierdere Bilet la Ordin
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

pierdere Bilet la Ordin

Buna ziua,
Un client a trimis un bilet la ordin pentru produsele pe care le am facturat.Eu am pierdut acest bilet la ordin.
Va rog sa ma ajutati sa aflu care este procedura in acest caz?
Unde trebuie sa apelez, si ce documente trebuie depuse?

Multumesc anticipat.



Cel mai recent răspuns: GRECU | GORDE - Avocati , Avocat 12:34, 25 Aprilie 2013
Mergeti la banca dumneavoastra! Ei stiu cel mai bine care este procedura.
Exista si o procedura legala stabilita in caz de pierdere a biletului la ordin, prevazuta de Legea 58/1934 a cambiei si biletului la ordin (procedura care se aplica si biletului la ordin chiar daca in text se face vorbire de cambie, potrivit art. 106 din lege):

ART. 89
In caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unei cambii, posesorul poate instiinta despre aceasta pe tras si poate solicita anularea titlului printr-o cerere adresata presedintelui judecatoriei locului in care cambia este platibila.
Cererea va trebui sa arate conditiunile esentiale ale cambiei si, daca este vorba de o cambie in alb, elementele suficiente spre a o identifica.
Presedintele judecatoriei, dupa examinarea cererii si a elementelor produse, precum si a dreptului posesorului, va pronunta in cel mai scurt timp posibil o ordonanta prin care, specificind datele cambiei, o va declara nula in miinile oricui se va gasi ea si va autoriza sa se faca plata ei dupa trecerea a 30 de zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial al Romaniei, in cazul in care cambia are scadenta depasita sau este la vedere , sau in termen de 30 de zile de la data scadentei, daca aceasta este ulterioara publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei si numai daca, intre timp, detinatorul nu a facut opozitie.
Ordonanta trebuie sa fie notificata trasului si publicata in Monitorul Oficial, la staruinta si pe cheltuiala petitionarului.
Plata facuta de tras inainte de notificarea ordonantei, cu toata instiintarea facuta, libereaza pe debitor.
ART. 90
In termen de 30 zile dela publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, detentorul cambiei va putea face opozitie in contra acestei ordonante, opozitie ce se va comunica atat petitionarului cat si trasului, odata cu citarea lor inaintea instantei locului de plata.
ART. 91
Pana la implinirea termenului prevazut de art. 89, petitionarul va putea exercita toate actele de conservare a drepturilor sale si daca este vorba de o cambie deja scazuta, sau care a scazut intre timp, va putea cere plata acelei cambii a carei anulare a cerut-o, depunand o cautiune egala cu suma pretinsa, sau sa ceara consemnarea acestei sume.
ART. 92
Dupa trecerea termenului prevazut de art. 89, fara a se fi facut opozitie, sau dupa respingerea opozitiei printr-o hotarare ramasa definitiva, cambia pierduta sau sustrasa nu mai are niciun efect.
Oricine a obtinut inlocuirea cambiei, va putea, la prezentarea ordonantei de anulare si a certificatului grefei respective de neintroducerea opozitiei in termen, sau la prezentarea hotararii definitive de respingerea opozitiei, sa ceara plata acelei cambii; cand cambia a fost data in alb sau nu a scazut inca, va putea cere, in aceleasi conditiuni, un duplicat.
Pentru cambiile scazute sau la vedere declarate nule, dobanzile curg in conformitate cu art. 53 si 54, afara de cazul cind suma datorata a fost depusa potrivit art. 46 pe seama persoanei in favoarea careia a avut loc anularea sau a fost pronuntata sentinta.
ART. 93
Ordonanta sau hotararea ramasa definitiva stinge orice drept decurgand din cambia anulata, fara a prejudeca eventualele actiuni ale posesorului fata de cel care a obtinut anularea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdut fila cec ciprianst ciprianst Buna ziua, Am pierdut o fila cec primita de la un client, care este calea legala de anulare a respectivei fila cec si ridicarea alteia. Clientul nu este ... (vezi toată discuția)
Anulare fila cec legea 59/1934 art.67 chimardan chimardan Buna seara , am o intrebare asupa unei file cec care as dorii de fapt sunt obligat sa procedez dupa Legea CEC-ului art.67 din 59/1934 si sa cer anularea ei ... (vezi toată discuția)
Recurs ??? maque maque Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? ... (vezi toată discuția)