avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Pierdut fila CEC
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Pierdut fila CEC

Buna ziua,

Am pierdut o fila cec primita de la un client, care este calea legala de anulare a respectivei fila cec si ridicarea alteia. Clientul nu este de rea credinta si vrea sa-mi elibereze o alta fila cec, trebuie sa anunt eu sau el banca?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: dgnConsulting , Contabil 15:56, 16 Mai 2012
Art. 67. – În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a cecului, posesorul va putea înştiinţa despre aceasta pe tras şi să solicite anularea titlului printr-o cerere adresată preşedintelui judecătoriei de la locul de plată a cecului.
Cererea va trebui să arate menţiunile esenţiale ale cecului.
Preşedintele judecătoriei, după examinarea cererii şi a elementelor produse, ca şi a dreptului posesorului, va pronunţa în cel mai scurt timp posibil o ordonanţă prin care, specificând datele cecului, îl va declara nul în mâinile oricui s-ar găsi şi va autoriza a se face plata cecului după 15 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, dacă între timp deţinătorul cecului nu a făcut opoziţie.
Ordonanţa trebuie să fie notificată atât trăgătorului, cât şi trasului şi publicată în Monitorul Oficial al României, la cererea şi pe cheltuiala petiţionarului.
Cu toată înştiinţarea, plata cecului făcută deţinătorului mai înainte de notificarea ordonanţei liberează pe tras de obligaţia de plată.
Art. 68. – În termen de 15 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial deţinătorul cecului va putea face opoziţie în contra acestei ordonanţe, opoziţie ce se va comunica petiţionarului, trasului şi trăgătorului, odată cu citarea lor înaintea tribunalului locului de plată.
Art. 69. – Până la împlinirea termenului prevăzut de art. 67, petiţionarul va putea exercita toate actele de conservare a drepturilor sale şi poate să ceară plata cecului, dând cauţiune sau în lipsa de cauţiune, consemnarea sumei.
Art. 70. – După trecerea termenului prevăzut de art. 69, fără a se fi făcut opoziţie, sau după respingerea opoziţiei, printr-o hotărâre rămasă definitivă, cecul pierdut sau sustras nu mai are nici un efect.
Oricine a obţinut înlocuirea cecului va putea să ceară plata cecului, prezentând ordonanţa de anulare şi certificatul grefei respective de neintroducerea opoziţiei la termen, sau prezentând hotărârea definitivă de respingerea opoziţiei.
Art. 71. – În caz de pierderea, sustragerea sau distrugerea unui cec, având clauza "netransmisibil", nu se poate cere anularea lui; primitorul va putea cere însă trasului şi trăgătorului înlocuirea cecului printr-un duplicat.
Art. 72. – Ordonanţa sau hotărârea rămasă definitivă stinge orice drept decurgând din cecul anulat, fără a prejudeca eventualele acţiuni ale posesorului faţă de cel care a obţinut anularea.
Legea 59/1934

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare fila cec legea 59/1934 art.67 chimardan chimardan Buna seara , am o intrebare asupa unei file cec care as dorii de fapt sunt obligat sa procedez dupa Legea CEC-ului art.67 din 59/1934 si sa cer anularea ei ... (vezi toată discuția)
Anulare file cec pierdute - modalitate legala mara78 mara78 Buna ziua, Dorim sa inchidem conturile la o Banca si aceasta ne-a spus ca avem de returnat un carnet de CEC-uri, carnet pe care nu-l mai gasim, s-a pierdut ... (vezi toată discuția)
Pierdere bilet la ordin vtamas vtamas Buna ziua, Un client a trimis un bilet la ordin pentru produsele pe care le am facturat.Eu am pierdut acest bilet la ordin. Va rog sa ma ajutati sa aflu care ... (vezi toată discuția)