avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume de familie cu numele purtat in timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume de familie cu numele purtat in timpul casatoriei

Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi transmiteti modalitatea de a reveni la numele dobandit in urma casatoriei;revenirea la numele de familie dinaintea casatoriei,mi-a creat diverse intamplari neplacute.Intre timp am confirmarea fostului sot,ca este de acord
sa reiau numele de familie din timpul casatoriei,avand in vedere ca si fiul nostru a pastrat numele tatalui.

multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:52, 26 Aprilie 2013
pe cale administrativa. faci tu cerere la starea civila ca nu-ti place numele tau, ca ai probleme cu el (probleme reale nu inventate) si vezi daca se aproba. va trebui sa verifici daca cererea se face la stare civila in mod cert pt ca nu sunt sigur 100%, dar macar acolo trebuie sa intrebi.
Cererea de schimbare a numelui se va depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul solicitantul sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale unde domiciliaza.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii,
La cerere trebuie anexate:
- copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
- un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;

- certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
- orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateaasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.
In sensul prevederilor art. 4 alin. (2) din O.G.R. nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica;

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate lua numele de dinainte de casatorie TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.sant casatorita cu sotul meu din 2009 si am luat numele lui.cum as putea sa am si numele meu cel de dinainte de casatorie?trebuie neaparat sa dam ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume familie ana56 ana56 Sora mea , 60 ani, nu a fost casatorita in acte cu barbatul cu care are un copil.Copilul ,baiat , poarta numele de familie al tatalui. Tatal, in prezent este ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume PaxinoNiculae PaxinoNiculae Buna ziua ..Sunt divortat si port numele de familie al fostei sotii ,acum doresc sa ma recasatoresc si sa purtam ambi soti numele meu avut anterior adica cel ... (vezi toată discuția)