avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartire bunuri in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartire bunuri in caz de divort

Doresc sa stiu daca se poate ca unul dintre soti sa dea o declaratie la notar cum ca in caz de divort renunta la impartirea bunurilor din timpul casniciei, cum ar fi apartamentul care este trecut pe numele ambilor soti.
As vrea sa pot semna o astfel de hartie ca in momentul in care decid sa divortez sa nu existe discutii legate de apartament intre mine si sotul meu(si soacra mea, care s-a implicat prea mult in casnicia noastra).Apartamentul a fost cumparat practic cu banii soacrei mele, chiar daca ea a facut conturi pe numele nostru si apartamentul este pe numele meu si al sotului meu.Eu nu doresc sa iau ceva ce stiu ca nu este al meu, in caz ca asa ceva ar fi posibil.
Intre mine si sotul meu au existat discutii din care am inteles ca soacrei mele ii este frica sa nu ramana baiatul ei fara o parte din apartamentul in care practic numai ea a investit.
Cum casnicia noastra nu mai merge, intentionez sa divortez dar vreau sa pot semna o hartie, eventual fara sa fie nevoie si de prezenta lui, in care eu sa declar ca nu doresc sa impartim apartamentul in caz de divort.
Va multumesc!
Pentru a se ajunge la acea transparent bugetara trebuie sa treci anevoios si costisitor prin aceasta procedura....iar ciorba reincalzita nu prea mai e buna..... :)

Acum bineinteles depinde de ce isi doresc sotii cu adevarat si nu soacra, din pacate in multe casnicii soacrele fac parte din pachetul promotional al unuia din soti.... :stunned:
Din pacate, da. Soacra a venit la pachet, desi nu am locuit niciodata cu ea, e ca si cum stam in casa cu ea, nu se face nimic in casa noastra fara sa stie ea si fara sa isi dea ea cu parerea. Mai nou, a anuntat restul rudelor ca noi doi vom face un copil in cel mult un an, ea crede ca decide si asta. Eu sunt total impotriva, pentru ca asta e o casnicie care nu mai merge iar un copil ar fi o mare greseala in cazul nostru. Sotul meu, cum face numai ce ii spune mamica lui, desi vede ca nu ne intelegem, vrea copil si mi-a spus ca sunt egoista si nu ma gandesc si la ce vor ceilalti.
Avem 11 ani impreuna din care 6 ani de casatorie.De aceea spuneam "daca vom ajunge la divort", pentru ca este greu sa faci pasul dupa atatia ani impreuna. El nici nu vrea sa auda de asta, am discutat deja.Nu vrea nici divort dar nici sa incercam sa schimbam ceva, iar eu nu mai pot sa mai accept sa continuam asa.Stiind temerea soacrei mele cu impartitul apartamentului in caz de divort, m-am gandit ca as face mai usoara despartirea daca l-as asigura ca nu doresc nimic din bunurile noastre.O sa port inca o discutie serioasa si o sa vedem ce e de facut.
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri!
Parerea mea e ca in acest caz o declaratie notariala ca nu vreti nimic din apartamentul cu pricina e de ajuns pentru scoaterea ochilor soacrei.
Oricum, ca sa scoata niste bunuri dintr-un regim si sa le bage in altul de ce sa trebuiasca 2 acte, nu pricep. Ajungea o conventie matrimoniala despre comunitate conventionala si basta. Dar... costa prea mult, de banii aceia mai bine faceti consiliere de cuplu si cu 60-80 de lei va linistiti soacra cu o declaratie la notar.

Parerea mea este ca puteti negocia cu sotul copil peste un an DACA va intelegeti, recte consiliere de cuplu. Facem exact cum vrei, un copil fericit. Il vrea fericit, nu? Pai atunci trebuie sa va intelegeti.
Daca in 11 ani inca va deranjeaza soacra, atunci consilierea va va ajuta si pe dv. Ce face soacra e normal, ce face sotul nu prea e ok pentru el, iar ce faceti dv. nu e ok pentru dv. in primul rand.
Avem diverse cordoane ombilicale si, din pacate, nu le taiem pe toate la timp.
Sotul dv. are prea mult timp liber, schimbati obiceiurile casei, deveniti mai spontani, mai distractivi; daca iesi de 3-4 ori serile in oras, nu mai are timp sa se consilieze atata cu mama; daca ia decizia acum sa plece intr-o ora la munte, sare pranzul de sambata cu mama. Etc. etc.
Sunt mai multe moduri de transmitere a mesajului catre soacra. In toate cazurile, pentru sotul dv. divortul de dv. nu il va salva, din contra. Dar va salveaza pe dv., poate temporar, poate definitiv, poate deloc, depinde.
Joha a scris:

Nu se poate prin declaratie, ci prin partaj pe cale amiabila care poate fi facut si in timpul casatoriei si dupa divort.


Da, nu se poate da o declaratie care sa produca efecte juridice.
Declaratia respectiva nu cred ca o vor autentifica notarii ( adica nu o vor stampila).
O declaratie de acest fel ar putea totusi produce anumite efecte juridice in caz de proces in fata instantei de judecata.
Dar, nu are sens sa va ganditi la proces.

Partajul va trebui facut pe toate bunurile sau pe o parte din ele.

Se pot rezolva usor problemele daca va intelegeti.

Dar, pe de alta parte s-ar putea face in opinia mea si partajul fara sa fiti de fata ambii soti si sa semnati separat.
Insa...nu cred ca notarii ar fi de acord ... desi ar fi legal.
Asa, nu ar trebui sa va intalniti nici cu soacra.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Autentificarea unui act, ca e partaj, declaratie, contract de vanzare cumparare, donatie....etc...., inseamna ca partile se prezinta in aceeasi zi la notar chiar si la ore diferite sau una din parti se prezinta la birou si alteia I se ia consimtamantul in alta parte, sau ambele parti sunt prezente in alta parte Decat la biroul notarial , notarul facand mentiune de aceasta in incheierea de autentificare, insa obligatoriu trebuie sa li se ia consimtamantul si sa semneze in aceeasi zi!

D c?! Pt ca numarul actului se da dintr un registru de operatiuni pe zile pe tip de acte si asta inseamna ca am antedata sau postdata actul ceea ce nu este legal!
Daca va referiti ca se va semna actul in aceeasi zi la ore diferite si in locuri diferite , cu mentiunea in incheierea de autentificare, sunt perfect de acord cu dvs domnule avocat! :)

A! Am uitat sa mentionez domnule avocat ca nu exista procedura stampilarii, ci a autentificarii care cuprinde redactarea actelor, deslusirea raportului juridic real dintre parti, consilierea acestora, indeplinirea formalitatilor de publicitate cand este cazul, luarea consimtamantului partilor si semnarea actului de catre parti in fata notarului, precum si semnatura si sigiliul notarului care autentifica actul! :)
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
ContSters250994, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie? eneelena eneelena ce acte se pot face dupa noul cod civil intr doi soti care sant coopropietarii unui apartament astfel incat copilul sotului din prima casatotie sa nu vina la ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti ContSters341205 ContSters341205 partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei se poate cere inaintea divortului? daca da,care este procedura? (vezi toată discuția)
Partaj in timpul casatoriei dragdel dragdel buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face partaj voluntar in timpul casatoriei, obiectul fiind un apartament, iar sotul care cedeaza partea sa faca act de ... (vezi toată discuția)