avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartire bunuri in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartire bunuri in caz de divort

Doresc sa stiu daca se poate ca unul dintre soti sa dea o declaratie la notar cum ca in caz de divort renunta la impartirea bunurilor din timpul casniciei, cum ar fi apartamentul care este trecut pe numele ambilor soti.
As vrea sa pot semna o astfel de hartie ca in momentul in care decid sa divortez sa nu existe discutii legate de apartament intre mine si sotul meu(si soacra mea, care s-a implicat prea mult in casnicia noastra).Apartamentul a fost cumparat practic cu banii soacrei mele, chiar daca ea a facut conturi pe numele nostru si apartamentul este pe numele meu si al sotului meu.Eu nu doresc sa iau ceva ce stiu ca nu este al meu, in caz ca asa ceva ar fi posibil.
Intre mine si sotul meu au existat discutii din care am inteles ca soacrei mele ii este frica sa nu ramana baiatul ei fara o parte din apartamentul in care practic numai ea a investit.
Cum casnicia noastra nu mai merge, intentionez sa divortez dar vreau sa pot semna o hartie, eventual fara sa fie nevoie si de prezenta lui, in care eu sa declar ca nu doresc sa impartim apartamentul in caz de divort.
Va multumesc!
La Claudiu trebuie sa ne exercitam rolu activ, altfel riscam sa ne incalceasca neuronii. :D

Claudiule, o declaratie este data tocmai in scopul de a produce efecte juridice; probabil te refereai la anumite efecte juridice.

Se poate semna se separat partajul, la ore si zile diferite, trebuie gasita o solutie juridica in acest sens, nu intr-un act numit partaj. Sau poate da, nu m-am gandit.
Oricum, nu asta e problema userului. Nu cred ca are natura legala.
la ore diferite da..in zile diferite :-/.....partajul este un contract bilateral...declaratii se pot da ca se fac separat...si la ore si in zile diferite...

referitor la schimbarea regimului matrimonial ...de exemplu din comunitatea legala in conventional, trebuie lichidat intai regimul matrimonial, prin Act de lichidare apoi partaj si apoi conventia matrimoniala....
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
ContSters250994, utilizator
Ok, buna discutie. Intrebare: de ce nu se poate face in acelasi act? Ca e mai ieftin.
Cu partajul nu am elaborat o solutie juridica, trebuie studiata problema, dar se pot face oferte diferite urmate de acceptari. Trebuie vazute bunurile, valorile, ce vor sotii... solutia poate diferi de la studiu de caz la studiu de caz.

Oricum, la trecerea la regimul comunitatii conventionale se poate ca sotii sa restranga comunitatea "la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei". 367 Cod civil.
"Art. 320. - În caz de încetare sau de schimbare, regimul matrimonial se lichidează potrivit legii, prin bună învoială sau, în caz de neînţelegere, pe cale judiciară. Hotărârea judecătorească definitivă sau, după caz, înscrisul întocmit în formă autentică notarială constituie act de lichidare." Deci regimul comunitatii legale inceteaza la incheierea conventiei privind comunitatea de bunuri, conventie care arata ce ramane in comunitate sau restrange aceasta comunitate.
De ce nu asa? De fapt e tot 2 in 1.
Ce rost are sa scriu ca apartamentul 1 din bun comun devine propriu al sotului A si apoi intra in comunitatea de bunuri ca bun comun!! Si apartamentul 2 devine din bun propriu al sotului B bun propriu al sotului B si apoi ajunge tot bunul comun al sotilor. E inutil si practic si legal.
Pareri?
Si eu m am gandit la oferta si la acceptarea ofertei ...este posibil..insa practic nu prea vad rostul.....
Pai asa cum spuneti regimul se lichideaza ...actul prin care se lichideaza este acel act de lichidare....unde se evidentiaza bunuri comune si datorii comune ale sotilor precum si bunurile proprii si datoriile comune ale sotilor. el nu inceteaza pur si simplu prin incheierea unei noi conventii matrimoniale.
Revenind la discutie, trebuie sa avem in vedere art. 355 lichidarea regimului comunitatii art 356, 357.
Lichidarea comunitatii are in vedere preluarea bunurilor proprii de catre fiecare sot, partajul bunurilor comune si regularizarea datoriilor, datoriile fiind comune numai in regimul comunitatii legale.

Alte discuții în legătură

Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie? eneelena eneelena ce acte se pot face dupa noul cod civil intr doi soti care sant coopropietarii unui apartament astfel incat copilul sotului din prima casatotie sa nu vina la ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti ContSters341205 ContSters341205 partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei se poate cere inaintea divortului? daca da,care este procedura? (vezi toată discuția)
Partaj in timpul casatoriei dragdel dragdel buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face partaj voluntar in timpul casatoriei, obiectul fiind un apartament, iar sotul care cedeaza partea sa faca act de ... (vezi toată discuția)