avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumulul pensiei cu salariul - prevederea legalã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumulul pensiei cu salariul - prevederea legalã

Pensionarii care au pensia neta de 2000 lei nu pot beneficia de cumul cu salariul in cazul in care s-ar angaja ? Exista un art. de lege in acest sens?
Cel mai recent răspuns: negrugri , utilizator 20:47, 11 Decembrie 2014
Va multumesc pentru raspunsurile profesioniste!
Buna ziua.
Pe data de 17 septembrie a.c. Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa prin care se permite cumulul pensiei cu salariul si in cazul angajatilor din sistemul public.

Mai exista vreo limita a valorii nete a pensiei peste care nu se poate face acest cumul? Este valabil in ambele sisteme(bugetar si privat)?
Multumesc.
1. Din Legea nr. 134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 753 din 16 octombrie 2014.

Articol unic:
Litera c) a articolului 1 şi capitolul IV "Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare", cuprinzând articolele 17-26, din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 761 din 9 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

2. Legea a intrat in vigoare cu data de 19.10.2014, data de la care un pensionar pentru limita de varsta poate cumula pensia cu orice alt venit provenit de la orice angajator (de stat sau privat).

Buna ziua,

In acest moment, ma aflu in situatia in care cumulez pensia cu salariul, respectiv CIM pe perioada determinata, iar angajatorul refuza sa imi prelungeasca durata CIM motivand lipsa banilor in institutia respectiva (sistem bugetar).
Avand in vedere refuzul angajatorului, as vrea sa stiu daca decizia de prelungire a CIM ramane la latitudinea angajatorului si daca da, exista o prevedere legala in acest sens?
Mie mi se pare rea credinta, deoarece se doreste angajarea unei "alte persoane" pe postul meu, astfel, va rog sa ma ajutati cu un sfat si/sau cu o prevedere legala pentru a o motiva in fata angajatorului.

Multumesc,
1. Angajatorul nu este obligat de nici o prevedere legala sa prelungeasca un CIM pe perioada determinata.

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

2. - Prelungirea CIM este de competenta angajatorului chiar daca motivul neprelungirii lui este cel expus de dvs.
- Nici o prevedere legala nu il obliga sa va justifice incetarea de drept a CIM.
- Cand ati semnat CIM stiati de la inceput ca el este incheiat pe perioada determinata si ca s-ar putea sa inceteze la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

Alte discuții în legătură

Plafon pensie ionicamirleneanu ionicamirleneanu plafonul maxim al pensiei pentru pensionarii care vor sa munceasca ca bugetari (vezi toată discuția)
Cumulare pensie militar cu salar functionar public ? e posibil ? Igor1987 Igor1987 Spuneti-mi, va rog: Cineva care are pensie militara poate fi angajat ca functionar public (salariat). Are voie sa cumuleze aceste venituri ? Pe baza ... (vezi toată discuția)
Pensionari bucur mihaela bucur mihaela Buna ziua. As vrea si eu sa stiu,daca o persoana, iesita pe drept la pensie,mai are dreptul de a lucra cu ore mai putine . Ce conditii ar trebuie sa ... (vezi toată discuția)