Buna ziua!
Am imprumutat o masina unei cunostinte sa se duca la fratele lui in Franta.Acesta a furat niste sticle de alcool dintr-un supermarket din Lion si a fost prins si retinut pentru o zi, dar masina cu marfa din ea , a fost confiscata. El imi spune ca i s-a spus de la politie ,ca daca se duce proprietarul personal, ii da masina, dar eu am sunat la comisariat in Franta si mi s-a spus ca masina nu se poate lua si poate o sa primesc ceva in scris de la tribunal.Imi puteti spune ce pot sa fac, va rog?Cum pot recupera masina?
Domnule distins avocat, confiscarea speciala exista , ca şi în legislaţia penala de la noi şi în Franţa, ceea ce de altfel s a întâmplat, după cum a spus userul, maşina a fost confiscata deoarece s au găsit bunurile ce au făcut obiectul infracţiunii săvârşite de fratele userului. Acum nu rămâne pentru user decât, cu un avocat, ca dvs de exemplu care cunoaşte foarte bine atât procedura penala franceza cât şi dreptul comun sa şi fundamenteze apărarea în consecinţă, după legea nostra sa dovedească raportul juridic de închiriere comodat ce o fi el şi lipsa de implicate în cauza, în comiterea faptelor, dar asta este legea romana....
Stimate distins coleg, dupa parerea mea nu este vorba decat de o confiscare provizorie, in sensul ca, bunul poate fi restituit in conditiile in care nu apartine infractorului.
Cat priveste comodatul nu ar constitui o mare problema pentru a se dovedi.
Ideea de baza este aceea ca proprietarul sa isi revendice dreptul de proprietate asupra autoturismului.
Insa, ar fi inoportun sa se actioneze pana in momentul in care primeste un inscris oficial de la politia franceza.Deci, ar fi oportun sa astepte instiintarea.
Avand in vedere fapta comisa, am indoieli serioase ca organul judiciar francez va considera ca proprietarul l-a instigat sau i-a fost cumva complice sa fure ceea ce a furat...
Pe de alta parte, se poate aplica o amenda administrativa infractorului si astfel se vor rezolva toate problemele.
In tarile vest europene de foarte mult timp se aplica astfel de amenzi administrative si va pot spune ca sursa mea de inspiratie in dreptul roman a fost tocmai dreptul vest european.
Si s-a ajuns si la asa ceva si in Romania, organele juridicare romane intelegand ca aceasta este o varianta optima.Nu ma refer la ziua de astazi, ci la trecut...
avand in vedere principiile directoare al dreptului procesual penal francez si modul in care judecatorii au "mana libera" in a administra probele, imi e teama ca userul care a deschis topicul va ramane fara masina o perioada lunga de timp,cel putin pana cand se lamuresc lucrurile acolo.Francezii din pacate sunt mult mai "Speriati de bombe" in ceea ce priveste partea de probe in proces si au niste masuri foarte diferite de ale noastre :(.rabdare si tutun
Contactati un avocat francez care sa ceara scoaterea de sub sechestru a autoturismului, trimiteti dovada tradusa si legalizata asupra proprietatii masinii. Ca sa poata iesi din tara a fost necesara o procura notariala data fratelui (sau cel putin asa trebuia sa se petreaca iesirea din tara a unui autoturism proprietatea altei persoane). In cazul comiterii unei infractiuni se pun sub sechestru obiectele (in cazul de fata masina) gasite asupra faptuitorului. Av. francez va prezenta o cerere de scoatere de sub sechestru pe care evident va trebui sa o platiti si apoi veti putea recupera masina. Verificati care este termenul pana la care poate fi recuperata. (De ex in Italia la 30 de zile de la scoaterea de sub sechestru, daca nu este ridicata masina, ea este valorificata la licitatie). Contactati un avocat francez.
Si eu vad lucrurile in mod asemanator.
Autoturismul trebuie sa ii fie restituit.
Poate adresa o cerere preliminara prin care sa ii fie comunicata situatia juridica din dosar daca se intarzie prea mult cu instiintarea oficiala de catre autoritatile judiciare franceze.
Este bine sa aiba si un numar de dosar.
De aceea era indicat sa astepte adresa de la francezi ca sa aiba anumite date.