avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fisa postului este obligatorie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fisa postului este obligatorie sau nu?

Buna ziua,

In data de 25.03.2013 am inregistrat la ITM o sesizare in care am specificat ca de la data angajarii si pana in prezent nu mi s-a prezentat fisa postului.
- raspunsul pe care l-am primit de la Inspectoratul teritorial de munca are urmatorul continut :
"Cu privire la sesizarea dumneavoastra inregistrata la I.T.M , va comunicam urmatoarele :
" - Conform art.40 al.1 lit.b din Legea 53/2003 rep., angajatorul are dreptul si nu obligatia, sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat."


Este normal ca de la data angajarii si pana in prezent unui salariat sa nu i se comunice atributiile de serviciu pe care le are de efectuat?
Poate angajatorul sa desfaca contractul de munca unui salariat si sa invoce ca nu si-a efectuat atributiile de serviciu?

Este obligatorie intocmirea fisei postului si aducerea la cunostinta salariatului odata ce i se face cunoscut Contractul individual de munca la data angajarii?

Mentionez ca la contractul individual de munca este atasata o informare in care este specificat ca
"Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca";


Conform Codului Muncii Art. 39 al.2 lit. a are urmatorul continut :
" obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;"


Poate fi tras la raspundere angajatorul in cazul in care nu a emis fisa postului pe durata exercitarii muncii depuse de la data angajarii si pana la concedierea salariatului?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:59, 30 Aprilie 2013
Nu cred ca mai poate fi tras la raspundere un angajator pentru asa ceva .. Fisa postului este o anexa la c.i.m. .... de ce salariatul nu a facut demersurile necesare la inceputul activitatii si se doreste acum acest lucru ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 art.13 angajatorul are obligatia,
-lit.d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate.
Prin Ordinul MMSS nr. 64/28.02.2003 modificat si completat prin OMMFPS nr.76/ 11.03.2003 si OMMFPS nr.1616/ 02.06.2011 s-a aprobarea Modelului-cadru al contractului individual de munca.
La litera F se mentioneaza - Atributiile postului:
Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca*).
*) Pana la data de 31 decembrie 2003, contractul individual de munca va fi inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, cu mentionarea pe contract a acestui numar.
Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, fisa postului este obligatorie, prin acest document se stabilesc atributiile si raspunderile care revin salariatilor.
Prin ordinul de aprobare a modelului cadru al CIM, se mentioneaza ca fisa postului este anexa la contractul individual de munca.
La data inceperii activitatii, angajatul trebuie sa primeasca un exemplar din CIM, inregistrat la ITM.
1. Nu reiese din textul indicat de dvs obligatia angajatorului ceruta de cetre cel care a initiat topicul .... Ce ati ati prezentat dvs se refera la alta obligatie ... aceea de a se prevede in fisa postului anumite atributii in domeniul SSM si nicidecum obligatia de a emite fisa postului.

2. C.i.m. nu se mai inregistreaza la ITM.
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Codul muncii :
Art. 17. [informarea cu privire la clauzele contractului de munca]
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;


Legea 319/2006
SECTIUNEA a 4-a
Alte obligatii ale angajatorilor

Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:

d) sa stabileasca pentru lucratori, prin fisa postului, atributiile si raspunderile ce le revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate;


Niciunul din textele invocate nu arata obligatia angajatorului de a emite fisa postului .. sa stabileasca pentru lucratori, prin fisa postului ... nu este echivalenta cu obligatia de a emite fisa postului ...

Alte discuții în legătură

Prelucrare fisa post pe linie ssm - va rog să-mi spuneți daca v-ati confruntat cu situația ... Nadia Carbarau Nadia Carbarau Buna seara, Va rog să-mi spuneți daca v-ati confruntat cu situația în care deși Fisa Postului a fost prelucrată și semnată la angajare de catre toate ... (vezi toată discuția)
Lnstruire ssm LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua! In cazul unui salariat al firmei, care este detasat cf art 46 CM la o alta firma, cine are obligatia efectuarii instructajului periodic SSM ? (vezi toată discuția)
Angajat ssm nicoletaart nicoletaart Buna ziua, Lucrez la o firma care unde avem un angajat specialist SSM, cim cu 16ore/luna. Din cate am inteles acest contract nu este valabil.(stiti ce ce ... (vezi toată discuția)