avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sotii - functii de/in conducere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sotii - functii de/in conducere

In situatia in care sotii, titulari/proprietari si locatari ai unui ap sau mai multe din acelasi bloc, membrii ai asociatiei de proprietari din care fac parte, pot fi alesi si functiona in structurile organizatorice ale asociatiei.
Dar in situatia in care unul din soti detine o functie de/in conducerea asociatei si celalalt este angajat in functie de executie (administrator, casier, contabil, cenzor, etc.)
Exista o norma, lege care reglementeaza aceste situatii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 23:29, 3 Martie 2009
Intrucit Legea nr. 230/2007 proivind asociatiile de proprietari nu cuprinde dispozitii in acest sens si conform principiului ca ceea ce nu este interzis este permis nu cred ca sunt impedimente
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

In situatia in care sotii, titulari/proprietari si locatari ai unui ap sau mai multe din acelasi bloc, membrii ai asociatiei de proprietari din care fac parte, pot fi alesi si functiona in structurile organizatorice ale asociatiei.
Dar in situatia in care unul din soti detine o functie de/in conducerea asociatei si celalalt este angajat in functie de executie (administrator, casier, contabil, cenzor, etc.)
Exista o norma, lege care reglementeaza aceste situatii.
Multumesc!


Lecturati legea 230/2007 si normele de aplicare si gasiti raspunsul de mai jos.
Normă metodologică din 19/12/2007 . Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
......
B. Obligaţii:
i) nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv.

Dupa cum vedeti este clar ca nu pot fi din familie. Legea se aplica conform normelor, asa ca dac nu gasim in lege, gasim in Normele de aplicare, ca sa completez interventia d-lui TOP DAN.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2009
Adriantot, moderator
N-am inteles:"este clar ca nu pot fi din familie" cine? membrii avand grad de rudenie...
Exemplu: mama si nepotul (acesta fiind titular ap in acelasi bloc cu matusa), sau tata si fiica (aceasta fiind titulara ap in acelasi bloc cu tatal), daca inteleg, acestia nu pot ocupa functii de conducere deoarece exista intre ei un grad de rudenie.
Atunci, mama si tata ( adica: sotie si sot, titulari ap in acelasi bloc cu nepotul si fiica din exemplul de mai sus) pot fi alesi in functii de conducere, deoarece intre ei nu exista grad de rudenie, asa inteleg. In cazul acesta la "ce nu este interzis este permis" nu apare impedimentul conflictului de interes, legi conexe lui 230.
Cer scuze anticipat, am inteles bine sau nu.
Multumesc.
Distanta dintre rude, masurata prin numarul nasterilor intervenite intre rudele in linie dreapta (tatal si fiul sunt rude de gradul I, bunicul si nepotul - de gradul II etc.) sau prin insumarea numarului de nasteri intervenite de la ascendentul comun la fiecare din rudele colaterale despre care este vorba (fratii sunt rude de gradul II, unchiul si nepotul - de gradul III, verii primari - de gradul IV).
Consultati Codul familiei pentru a vedea gradele de rudenie. Codul familiei:
Art. 46. - Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) în linie dreaptã, dupã numãrul nasterilor; astfel, fiul si tatãl sunt rude de gradul întâi, nepotul de fiu si bunicul sunt rude de gradul al doilea;
b) în linie colateralã, dupã numãrul nasterilor, urcând de la una dintre rude pânã la ascendentul comun si coborând de la acesta pânã la cealaltã rudã; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul si nepotul de gradul al treilea, verii primari de gradul al patrulea.
S-a mai limpezit situatia?
Da, rezulta ca sotul si sotia nu sunt rude si pot ocupa functii de conducere, deoarece sunt membrii ai asociatiei. In cazul acesta nu apare conflictul de interes, valabil si pentru cea de-a doua situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grade de rudenie marlonbrando marlonbrando parintii sunt considerati rude de gradul 1 in cazul in care sunt casatorit? (vezi toată discuția)
Grad de rudenie danaenache danaenache daca sunt afin de gradul III cu o persoana , ma pot casatori cu ea? multumesc. (vezi toată discuția)
Gradul 4 de rudenie catalinbanita catalinbanita Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine... si sa imi raspundeti punctual. 1. Sotiile a doi frati se incadreaza in ``rude pana la gradul 4``? 2. Daca ... (vezi toată discuția)