Buna ziua,
doresc sa ma ajutati daca se poate, in lamurirea urmatorului aspect.
Un service auto (care nu efectueaza comert cu amanuntul ci efectueaza lucrari de reparatii dar in acelasi timp si comanda piese pt clienti, piese la care isi pune si un adaos atunci cand le trece in deviz) trece pe factura lucrari reparatii cf deviz si ataseaza un deviz in care sunt detaliate manopera fi piesele.
Este corect avand in vedere ca eu am si piese pe deviz, care sunt trecute la valoare mai mare decat costul de achizitie?
In acest caz ar trebui sa tratez piesele ca si cum s-ar comercializa cu amanuntul?
Monografia este corecta:
1)4111=704 manopera + piese
si
6024=3024
sau
2)4111=704 manopera
si
4111=707 piese val vanzare
607=3711 piese val achizitie
In ambele cazuri am considerat ca evidenta pieselor se tine la cost de achizitie.
Multumesc.
Clasificare stocurilor tine de bazele contabilitatii:
- marfurile reprezinta bunurile pe care unitatea le cumpara in vederea revanzarii
- materialele consumabile: materialele auxiliare ,combustibilii,materiale pentru ambalat ,piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile, sunt acele bunuri care participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul finit
Contul 704 nu are legatura legatura cu vanzarea de marfa sau consumul de piese de schimb.
De ce nu inregistrati toate veniturile pe 704 si cele din dobanzi si cele din valorificarea deseurilor (banuiesc ca va rezulta fier vechi din activitate de service sau nu prea ;) )
Eventualele piese de schimb folosite pt repararea masinilor din parcul propriu pe ce cont le inregistrati ?
Ce document aveti la baza inregistrarii 6024=3024 in mod normal ar trebui sa fie bonul de consum. Cine consuma piesele de schimb sper ca nu clientul.
Codul Fiscal
ART. 21 al. 4 f)
f) cheltuielile înregistrate în contabilitate, care nu au la bază un document justificativ, potrivit legii, prin care să se facă dovada efectuării operaţiunii sau intrării în gestiune, după caz, potrivit normelor
Norme metodologice:
44. Înregistrările în evidenţa contabilă se fac cronologic şi sistematic, pe baza înscrisurilor ce dobândesc calitatea de document justificativ care angajează răspunderea persoanelor care l-au întocmit, conform reglementărilor contabile în vigoare.