avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Cadru didactic universitar asociat-statut pe piata ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Cadru didactic universitar asociat-statut pe piata muncii

Buna ziua,
Am o mare problema, cauzata de unul din angajatii serviciului de salarizare care nu a vrut sa-mi elibereze adeverinta de angajat pentru medic, pe motiv ca sunt Cadru didactic universitar asociat angajat pe durata determinata.
Va rog sa-mi spuneti unde/de unde as putea sa ma informez mai bine care sunt drepturile mele in aceasta calitate, deoarece am mare nevoie de aceasta adeverinta de salariat si cred ca am dreptul sa o obtin deoarece lucrez in cadrul institutiei din octombrie luna de luna (cu toate ca plata s-a facut doar de 2 ori pana acum, cumulata).
Mii de multumiri,
Dan
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 12:13, 1 Mai 2013

Statutul personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior

În capitolul II, al Titlului IV, din Legea nr. 1/2011, a educaţiei naţionale este detaliat Statutul personalului didactic şi de cercetarea din învăţământul superior.

Prin personal didactic şi de cercetare, în sensul prezentei legi, se înţelege personalul care deţine, în mod legal, unul dintre titlurile universitare sau de cercetare prevăzute de prezenta lege, care aparţine unei instituţii de învăţământ superior şi care desfăşoară activităţi didactice şi/sau de cercetare.
În raport cu relaţiile de muncă stabilite cu instituţia de învăţământ superior, personalul didactic poate fi: titular sau asociat. În raport cu participarea la procesul didactic şi cu gradul de pregătire profesională, personalul didactic poate fi: personal didactic sau personal didactic auxiliar.

Prin personal didactic titular se înţelege personalul didactic care ocupă o funcţie didactică într-o universitate, obţinută prin concurs, pe o perioadă nedeterminată, în condiţiile legii. Salariatul optează unde are funcţia de bază. Personal didactic titular este şi personalul didactic care beneficiază de rezervare de post, în condiţiile legii. Cadrele didactice şi de cercetare angajate pe perioadă determinată au statut de cadru didactic şi de cercetare asociat.

Calitatea de titular există numai în raport cu o singură instituţie de învăţământ superior sau cu o singură instituţie de cercetare-dezvoltare; când un cadru didactic desfăşoară activităţi didactice sau de cercetare ştiinţifică în mai multe instituţii de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare, calitatea de titular poate fi numai la una dintre ele, iar în celelalte, calitatea este de cadru didactic sau de cercetător asociat. Instituţia de învăţământ superior în care cadrul didactic este titular are obligaţia de a păstra şi de a gestiona, potrivit legii, cartea de muncă sau registrul angajaţilor, cu specificaţia calităţii de titular.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Adeverinta trebuie sa va elibereze, doar ca se va specifica acolo calitatea de CD asociat, respectiv durata CIM sau daca ati fost platit in regim plata cu ora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime in munca laura-jurist laura-jurist buna ziua in vederea inscrierii la un concurs se solicita adeverinta de vechime in munca. de unde se poate obtine aceasta adeverinta? multumesc (vezi toată discuția)
De ce nu-mi elibereaza adeverinta de salariu si vechime munca jasonjason jasonjason de ce numi patronu elibereaza adeverinta de salariu si vechime munca, o zis ca nu vrea sa ne dea adeverinta oare de ce are dreptu asta va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)
Adeverinta revisal anuteih anuteih Daca am lucrat intr-un alt judet decit domiciliu din CI unde pot cere o adeverinta REVISAL privind perioada lucrata acolo? (vezi toată discuția)