Este legal ca salariile cenzorului, femeii de servici precum si al presedintelui asociatiei sa fie platite din contul firmei la care este patron administratorul asociatiei?
La asociatiile de locatari este legal sa se adauge penalizari?
Observatia dumneavoastra este buna.
Aveti dreptate pentru ca am citat acea fraza in care erau toti trecuti acolo.
Acum vad ca este trecut chiar si presedintele care chiar nu poate fi platit de o firma de administrare, deoarece presedintele este ales si nu poate fi salariatul firmei de administrare. Dar cunosc firme care ofera atat administrare cat si cenzorat. Sunt firme carea au ca obiect de activitate, printre altele, si consultanta contabila sau financiar-contabila si pentru aceasta au angajati experti contabili sau contabili autorizati membri CECCAR.
Cred ca aici, fiind vorba despre o asociatie de locatari, utilizatorul intreaba:
1. daca este normal ca banii stransi de la locatari, din care se fac platile catre furnizori, se platesc salarii, se strang eventual fondurile de rulment sau / si de reparatii, sa stea in contul bancar al firmei de administrare;
2. daca este corect sa se aplice penalizari.
Cu intrebarea pe care mi-o pun "daca locatarii sunt proprietari" si daca am inteles bine, atunci eu raspund ca:
1. Banii provenind din incasari de la proprietari trebuie sa stea in contul bancar al asociatiei,dar, cum asociatia nu are personalitate juridica, bancile nu accepta sa creeze conturi asociatiilor de locatari deoarece acestea nu sunt nici persoane fizice, nici persoane juridice. Statutul lor este incert.
De asemenea nici contracte cu tertii nu se pot face din aceleasi motive, deci nici cu firme de administrare.
Daca, sa zicem, locatarii ar vrea sa inceteze contractul cu firma de administrare si, sa zicem ca aceasta firma intra in conflict cu proprietarii, acestia din urma nu pot chema firma de administrare in judecata deoarece sunt..... nimeni, nu au un reprezentant legal, pentru ca nu au statut, nu au CIF, nu au personalitate juridica. Deci contractul, dupa parerea mea, cu firma de administrare este la limita legii, spre nelegal, si deci foarte riscant.
Este ca si cum banii asociatiilor, indiferent ca sunt de locatari sau de proprietari, ar fi depusi in contul personal al unui administrator sau presedinte sau oricare alta persoana.
La dv. in asociatie, @mnmgfd, este un melange si o mimare a legalitatii. Aceasta situatie nici ca se va schimba vreodata, daca proprietarii nu se vor hotari sa-si infiinteze asociatia de proprietari si atata timp cat va exista cardasie intre presedintele asociatiei si administrator, cu firma lui cu tot si atata timp cat presedintele va reusi sa-i convinga pe proprietari ca e mai ieftin asa.
Eu vad lucrurile in felul urmator:
- se da o asociatie de locatari care, informal, isi alege un presedinte. Acest presedinte "angajeaza" pentru asociatie o firma de administratie pe al carei patron il cunoaste. Aceasta firma ii angajeaza la ea, de data aceasta ca persoane fizice, pe cenzor, pe femeia de serviciu si pe....presedinte, pe care ii plateste din banii pe care ii ia prin "contractul" semnat cu acelasi presedinte, de data aceasta ca "reprezentant al asociatiei" angajat al ei. E o situatie absurda si, daca este adevarata, .... si foarte riscanta, mai ales ca e nelegala din toate punctele de vedere.
2. Penalizari se pot calcula numai in masura in care furnizorii emit penalizari asociatiei dv. si care se impart restantierilor proportional cu sumele restante.
In cazul in care nu am inteles bine problema, luati-o cu titlul de exemplu teoretic.
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra!
In septembrie 2009 cand a preluat asociatia de locatari actualul administrator, majoritatea locatarilor s-au trezit cu penalizari din decembrie 2008, despre care nu stiau ca exista pana in sept., 2009. Oamnenii au fost obligati sa le achite la acel moment. De aceeam intrebat daca este legal sa se achite penalizari la asociatiile de locatari.
Intre timp s-a format si asociatia de propietari. De curand am aflat ca admnistratorul detine o firma, despre care nu stim cu ce se ocupa si ii plateste pe cei din administratie, din banii stransi in urma platilor efectuate de locatari, prin firma lui.
Este normal ca administratorul sa efectueze in acest mod platile chiar si catre presedinte si cenzor?
Multumesc!
In cazul acesta, da, administratorul face platile atat la furnizori, cat si salariile si indemnizatiile, cat si alte lucrari care se fac la asociatie. El este cel care manuieste banii, incasari si plati.
Cand ati spus "....din contul firmei de administratie" m-am gandit ca tine banii in contul bancar al firmei.
Pe dv. inteleg ca va intereseaza mai mult penalizarile.Daca ati sti sa ne spuneti ce fel de penalizari sunt, deoarece acestea pot fi calculate si daca furnizorii au aplicat penalizari asociatiei. Poate ca acele penalizari nu au fost calculate la timp si noul administrator le-a calculat si repartizat. Si atunci, este corect cum a procedat.