avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de creanta prescris?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de creanta prescris?

in cadrul unui proces de succesiune, unul dintre succesori cere sa se constate ca are un drept de creanta reprezentand imbunatatirile aduse de catre el masei succesorale, in perioada 1995-2006. aceste imbunatatiri (renovari, dotari ale gospodariei cu diverse utilaje, etc) sunt facute anual, sau o data la 2 ani, timp de cate o luna, cat respectivul succesor se afla in concediu in casa parinteasca. mai este posibil ca acesta sa ceara acum recuperarea investitiilor pe care le-a facut in masa succesorala, incepand cu anul 1995 si pana in 2006, sau acest drept este lovit de prescriptia extinctiva?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 18:45, 4 Martie 2009
Iar gestiunea de afaceri sa se fi nascut ulterior decesului autorului caci altfel am avea pactul cu privire la succesiuni viitoare. :stunned:
...trebuie sa ma uit prin carti...dar asa, un raspuns la prima vedere...eu zic ca atata timp cat sunt coproprietar, imbunatatirile imi profita si mie si celorlalti...mai ales ca am si posesia asupra mostenirii...dreptul de creanta zic eu ca se naste din momentul incheierii actului de partaj cu atribuirea in natura a nunului coproprietarului care nu a contribuit la imbunatatiri...
ovi_dragomir, dupa ce te uiti prin carti, imi spui si mie la ce concluzie ai ajuns? sau mai bine de-atata, imi spui in ce carti sa ma uit eu, ca sa ma documentez pe subiect? daca ai putea sa-mi indici vreo lege, vreun art, vreun tratat care sa ma lamureasca..
si o mica lamurire : fiul nu are posesia asupra mostenirii deocamdata. de altfel nimeni nu are posesia, imobilul in discutie nefiind locuit de nimeni de la moartea lui de cujus. (sotia supravietuitoare s-a mutat la domiciliul fiicei dupa decesul sotului, cu toate ca domiciliul din buletin figureaza in cazul ambelor la imobilul in cauza)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
lolo0112, utilizator
...descendentii intra de drept in posesie(sezina) de la data decesului autorului...deci, chiar daca nu locuieste acolo, descendentul, fiind mostenitor sezinar, e pus de drept in posesie fara certificatul de mostenitor...
...mda...posesia coproprietarului e un act intrerupator al prescriptiei extinctive...deci, termenul de 3 ani incepe sa curga de la data la care am fost deposedat de posesia bunului...si nu ma intrebati de unde stiu...;)...

Alte discuții în legătură

La divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei? aalinab aalinab Buna ziua Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva a unei lociunte, fara a fi dezbatuta succesiunea anaflavi anaflavi As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care fara a fi dezbatuta succesiunea, unul dintre mostenitori ocupa deja toata locuinta ramasa de la parinti, ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)