avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Condamnare.Recurs declarat de inculpat. Se poate ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Condamnare.Recurs declarat de inculpat. Se poate schimba pedeapsa?

Bine v.am gasit! Am o intrebare: Exista riscul ca o persoana,aflata in proces,acum este cu dosarul in recurs la Inalta Curte de Casatie,sa primeasca o condamnare mai mare decat cea propusa inital?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:39, 3 Mai 2013
Daca doar persoana respectiva ( inculpatul ) este recurent ( a declarat recurs), atunci nu, pentru ca nu i se poate agrava situatia in propria cale de atac.
Daca insa s-a declarat recurs si de catre parchet, atunci da, poate sa primeasca o pedeapsa intr-un cuantum marit fata de cel initial, evident fiind admis recursul declarat de
parchet si respins recursul declarat de inculpat.
Multumesc frumos pentru raspuns! Doar inculpatul a facut recurs pentru reducerea pedepsei!
Atunci fie exista posibilitatea sa se admita recursul si sa se reduca pedeapsa , fie sa se respinga recursul si sa se mentina pedeapsa aplicata.
Va redau si textul ca sa-l vedeti exact.
Art. 385 ind.8 c.proc.pen.
Neagravarea situaţiei în propriul recurs
Instanţa de recurs, soluţionând cauza, nu poate crea o situaţie mai grea pentru cel care a declarat recurs.
În recursul declarat de procuror în favoarea unei părţi, instanţa de recurs nu poate agrava situaţia acesteia.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Inculpatul este acuzat de omor art.174 cp ,condamnat la -5 ani. Partile s.au impacat in fata procurorului,partea vatamata nu are pretentii,insa din toate probele depuse la dosar,nu s.a tinut cont.Victima a beneficiat de sub 15 zile de ingrijire medicala.Iar inculpatul este la prima fapta.
Daca e vorba de omor nu exista impacare legala.
Daca nu a declarat recurs parchetul nu se poate majora pedeapsa.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila Andreeacreatza Andreeacreatza exista totusi vreo modalitate de a contesta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de executare a pedepsei? (vezi toată discuția)
Recurs la i c c j . in cazul in care eu am facut recurs iar parchetul nu a facut recurs . maneageorge99 maneageorge99 BUNA SEARA ! Am fost condamnat la 5 ani cu executare de catre instanta de fond,mentinuta de Curtea De Apel,acum am facut recurs si am primul termen la I C C J ... (vezi toată discuția)
Apel inculpat - situatie mai grea sau nu xxxmimimi xxxmimimi buna seara sunt interesat sa stiu daca in apelul inculpatului, in cazul in care nu este recurs facut de procuror pentru respectivul inculpat- se poate motiva ... (vezi toată discuția)