avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Achitarea taxei judiciare de timbru în faza scrisã a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Achitarea taxei judiciare de timbru în faza scrisã a procesului. Nedepunerea chitanței.

Daca am platit in termenul stabilit de instanta de 10 zile de la primirea adresei taxa judiciara de timbru, dar nu am depus chitanta, imi poate anula cererea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu ați depus chitanța, judecătorul nu are de unde să știe că ați plătit sau nu și e posibil să considere că nu ați plătit, deci să vă anuleze cererea.
oare nu se tine cont ca au fost zile libere? practic nu am termen de judecata, doar adresa in care se spunea sa achit taxa...literar, in adresa scrie ca am obligatia de a achita..nu de a transmite...nu stiu ce sa fac...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Important este ca data achitării (data chitanței) să fie în termenul stabilit de instanță.
În cazul în care chitanța va ajunge la instanță după acel termen și între timp cererea a fost anulată, puteți face cerere de reexaminare care va fi admisă.

Vedeți prevederile art. 200 alin. 6 NCPC teza finală, conform cărora, se va reveni asupra măsurii anulării dacă neregularitățile au au fost înlăturate în termenul stabilit de instanță.

Deci chiar dacă nu a ajuns chitanța în acel termen la instanță, important este ca taxa să fi fost plătită în acel termen. Oricum e bine să depuneți chitanța cât mai repede pentru a nu se ajunge la anularea cererii.
Pe de altă parte, judecătorul nu anulează cererea exact în a 11-a zi. Și oricum zilele libere nu intră în acel termen.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
Patrick_, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie să vă faceţi foarte multe probleme în privinţa anulării cererii de chemare în judecată. Dacă cererea va fi anulată, veţi putea să o introduceţi din nou pe rolul instanţei, de data aceasta timbrată, întrucât nu există judecată asupra fondului. Până atunci, procedaţi aşa cum v-a spus Patrick_: expediaţi instanţei, cu o scurtă adresă, timbrul judiciar (presupun că şi pe acesta îl datoraţi), precum şi chitanţa ce atestă plata taxei judiciare de timbru. Numai aşa faceţi dovada că v-aţi îndeplinit obligaţia legală de a timbra cererea.

Nu se ţine cont că au fost zile nelucrătoare, cu excepţia cazului în care termenul se împlineşte într-o zi nelucrătoare. Termenul de 10 zile este un termen procedural pe zile libere şi se socoteşte potrivit art. 181 Cod procedură civilă. În sistemul de calcul al termenului pe zile libere nu intră în calcul ziua în care termenul începe să curgă şi nici cea în care termenul se împlineşte. Restul zilelor intră în calculul acestui termen.
Art. 181
Calculul termenelor
(1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza:
.................
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste;
..................
(2) Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.


Nu mai are importanţă ca nu aţi fost citată pentru un termen. Trebuie să vă obişnuiţi cu ideea că avem un nou Cod de procedură civilă, cu noi dispoziţii şi noi rigori. Sancţiunea anulării cererii poate interveni şi în procedura verificării şi regularizării cererii, procedură care este întotdeauna anterioară fixării primului termen de judecată. Este foarte util pentru dvs. să citiţi art. 200 Cod procedură civilă precum şi articolele la care face referire alineatul 1 al art. 200.
Art. 200
Verificarea cererii si regularizarea acesteia

(1) Completul caruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifica, de indata, daca cererea de chemare in judecata indeplineste cerintele prevazute la art. 194-197.
(2) Cand cererea nu indeplineste aceste cerinte, reclamantului i se vor comunica in scris lipsurile, cu mentiunea ca, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, trebuie sa faca completarile sau modificarile dispuse, sub sanctiunea anularii cererii. Se excepteaza de la aceasta sanctiune obligatia de a se desemna un reprezentant comun, caz in care sunt aplicabile dispozitiile art. 202 alin. (3).
(3) Daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt indeplinite in termenul prevazut la alin. (2), prin incheiere, data in camera de consiliu, se dispune anularea cererii.
(4) Impotriva incheierii de anulare, reclamantul va putea face numai cerere de reexaminare, solicitand motivat sa se revina asupra masurii anularii.
(5) Cererea de reexaminare se face in termen de 15 zile de la data comunicarii incheierii.
(6) Cererea se solutioneaza prin incheiere definitiva data in camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de catre un alt complet al instantei respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra masurii anularii daca aceasta a fost dispusa eronat sau daca neregularitatile au fost inlaturate in termenul acordat potrivit alin. (2).
(7) In caz de admitere, cauza se retrimite completului initial investit.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
m-am mai linistit! multumesc mult de ajutor!

Alte discuții în legătură

Informare calcul termen plata timbru adystre adystre Buna ziua, Am de platit o taxa de timbru judiciara.Am primit comunicarea in data de 13 Iunie ac.Am la dispozitie 10 zile din momentul comunicarii ca sa pot ... (vezi toată discuția)
Calcul termen de procedura Augusta2010 Augusta2010 Instanta mi-a solicitat printr-o adresa, sub sanctiunea anularii cererii de chemare in judecata, sa depun inscrisuri doveditoare, in termen de 10 zile de la ... (vezi toată discuția)
Comunicare taxă de timbru judiciar, în cât timp trebuie s-o plătesc? ce se întâmplă dacă depășesc termenul? nicoara_a nicoara_a Buna ziua, Am depus o cerere pt recalcularea pensiei si am primit o comunicare din partea judecatoriei cum ca in termen de zece zile de la primirea ... (vezi toată discuția)