avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie teren agricol de la o matusa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie teren agricol de la o matusa

am o matusa care vrea sa doneze mie si unui var de al meu 2 ha de teren agricol , cate 1 ha fiecaruia.
matusa nu a fost casatorita si nici nu a avut copii.
vrea sa beneficiem de donatie dupa decesul ei, pana atunci ea va beneficia de arenda de pe terenul respectiv iar noi nu avem nimic impotriva.
intrebarea este daca aceasta donatie poate fi atacata de alti veri primari (mai sunt vreo 15) sau de sora ei (daca nu decedeaza inaintea ei).
in cazul in care nu face donatia sau nu lasa un testament cum se impart bunurile ei proprietate in cazul in care exista doar nepoti de frati?


Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:32, 5 Mai 2013
Una este donatia si una este testamentul. Donatia produce efecte de la data autentificarii ei iar testamentul isi produce efecte la decesul testatorului. Matusa neavand mostenitori rezervatari adica copii, sot si banuiesc ca nici parinti in viata, va poate dona sau lasa testament dvs nepotilor fara ca alte rude sa ceara reductiunea donatiei sau testamentului. Bineinteles ca la orice act este atacabil, insa slabe sanse daca aceste acte for fi autentifice, si aici nu ma refer la donatie care trebuie obligatoriu in forma autentica facuta ci la testament.
Daca faceti donatie , aceasta este scutita de impozit intre rude pana la grad 3 inclusiv, nu stiu acum exact gradul de rudenie intre dvs si Matusa....si dansa isi poate rezerva uzufructul, astfel ca va culege si arenda. Insa la donatie va trebuie cadastru si intabulare. La testament , dreptul de proprietate ramane al matusii, si poate revoca oricand testamentul, dupa decesul matusii pe baza testamentului inncare va desemneaza pe dvs si pe var legatari universali , veti mosteni terenul.

Daca nu va face nici un act la decesul ei se va mosteni pe legal, depinde cati frati a avut si fiecare cati nepoti, se va imparti pe tulpini, in mod egal la nr de frati si la nepoti ce li se cuvenea fratilor in mod egal pt fiecare copil al fratelui respectiv.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
matusa este sora tatalui meu. au fost 7 frati, mai traiesc 2, ea si sora ei, iar noi suntem 15 veri primari. acum 2 ani m-am ocupat de partajul voluntar in urma caruia fiecare si-a luat partea (fratii in viata si copii fratilor decedati), a fost facut cadastrul. matusa mea m-a anuntat atunci ca vrea ca partea ei sa o imparta intre mine si un alt var primar. acum nu stie nici ea care este calea cea mai buna si cea mai ieftina. din partea verilor mei nu cred ca vor fi probleme ptr ca am fost si suntem o familie unita, mai ales ca i-a anuntat catre cine doreste sa faca donatia.
daca face donatie trebuie facut iar cadastru si intabulare? sau se poate face si dupa ce trece "dincolo"? testamentul nu poate fi o solutie mai ieftina? ea mai are o proprietate imobiliara pe care nu stim cui vrea sa o lase si nici nu am intrebat-o ptr ca nu-i frumos :). daca face testament va trebui sa treaca si acel apartament?
ne intereseaza ca in momentul de fata sa fie costurile minime.
Donatia este un act intre vii! Testamentul poate sa fie varianta ieftina! Dvs trebuie sa decideti impreuna cu Matusa! Daca exista deja cadastru si intabulare nu se va mai plati la donatie Decat taxa ANCPI pt a intabula pe numele dvs si al varului dvs care este 0,15% din valoarea terenului luat din expertiza de grila imobiliara notariala. Daca Matusa dvs mai are si alte porpietati dvs veti fi legatari cu titlu particular daca va lasa doar terenul. Asta inseamna ca la mostenire sunt chemati pe legal toti mostenitorii legali adica si sora si nepotii care vor Preda legatele ceea ce dupa parerea mea poate fi riscant....de aceea va ziceam sa va instituie legatari universali.
va trebui sa am o discutie mai indelungata cu ea si sa o pun in tema cu optiunile. cu "legatele" am gasit pe net informatii si cred ca am inteles ce sunt. ramane ca cea mai buna alegere sa o faca ea.
Multumesc ptr raspunsuri. :flowersblue:
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In testament scrie că mătușa văduva fara descendenții cu ... Magie1 Magie1 In testament scrie că mătușa văduva fara descendenții cu părinții predecedați ptr cazul încetării mele în viața dispune,las strănepoților mei ... (vezi toată discuția)
Succesiune testamentara mariaalbu mariaalbu Matusa a lasat un testament pe numele nepotului si fratelui ei.Unchiul,sotul ei a intocmit testamentul numai pe numele cumnatului(fratele sotiei),prin care ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)