avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale si de pensii publice.

Pensionarii pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare reprezinta 40 % din totalul benficiarilor din bugetul asigurarilor sociale.
Cei asimilati pensionarilor reprezinta 60 % din totalul beneficiarilor din bugetul asigurarilor sociale.
1,2 milioane de persoane nu au cotizat niciodata la bugetul asigurarilor sociale.
Raportul complet este publicat aici
[ link extern ]
Cum ramane atunci cu deficitul real, existent in fondul national al asigurarilor sociale de stat (fond colectat din contributii de asigurari sociale platite de cetateni si angajatori), de este nevoie de completare de la bugetul de stat ?
Fondul colectat in prezent este arhisuficient pentru numarul actual de pensionari (cei 40 %), fiind posibile pensii cu mult mai mari decat cele actuale.
De ce cei 60 % nu beneficiaza direct de fonduri de la bugetul de stat, daca tot nu au contribuit de loc sau doar partial la sigurarile sociale ?
In sistemul de sanatate, unde asigurarile obligatorii de sanatate colectate in fondul unic de asigurari de sanatate, nu se regasesc integral si intr-un buget separat al asigurarilor de sanatate, este posibil sa fie o situatie si mai complicata.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:21, 14 Mai 2013
In acest raport se spune ca "Datele publicate de Casa Națională de Pensii Publice pentru luna martie 2013 mai arată că, în afară de pensiile cuvenite..."
Dar unde a publicat CNPAS aceste date? Eu nu le-am gasit.
e sigur deficit (gaura) (si, probabil, de ani multi) in sistemul asigurarilor sociale si de pensii publice... pentru ca s-a transformat intr-un joc piramidal...

1990: 8,1-8,2 milioane salariaţi, cca. 3,5 milioane pensionari
1997: 5,5-5,6 milioane fiecare
2011: 4,2 milioane salariaţi, cca. 6 milioane pensionari

trendul era evident (datele sunt aproximative)... e cam clar ce e acum, in 2013...

si e foarte clar ca daca se mai plateste ceva, cat se mai plateste, e din alte surse, sau din bani imprumutati de aiurea, cine stie in ce conditii...

nota:
probabil d-asta sta asa cuminte ("coabiteaza":))) guvernul asta, ca daca i se taie imprumuturile sa plateasca pensiile...aleluia:wave:
In primele doua luni ale anului 2013 CNPAS (cu toate casele teritoriale) a inregistrat:
TOTAL VENITURI = 8.316.133.285 lei
TOTAL CHELTUIELI = 8.233.494.865 lei
EXCEDENT = 82.638.420 lei

In anul 2012 (tot anul) situatia
TOTAL VENITURI = 48.849.584.015 lei
TOTAL CHELTUIELI = 48.613.070.502 lei
EXCEDENT = 236.513.513 lei

Sursa:
[ link extern ]

Aceste date sunt certe, rezulate in urma executiei bugetare (efectiv venituri si cheltuieli facute) si nu prevederi bugetare.

Datele sunt cele din raportul mentionat, existent la adresa de internet precizata de mine la deschiderea discutiei.
Raportul nu mentioneaza sursele de inspiratie.
nu stiu cat de relevante (de fapt n-au nicio relevanta, decat, poate, propagandistica) sunt "EXCEDENTELE" inregistrate de CNPAS, cat timp sunt "subventii" din alta parte...

de exemplu, ministrul muncii, 4 martie 2010...

"Platile de pensii sunt acoperite, desi avem 1,5 miliarde de lei deficit. Subventia de 7 miliarde de lei de la stat pentru pensii nu s-a consumat inca."

si mai zice ceva si de imprumuturi (cum altfel?!)...

"Au intrat transele de imprumut de la Fondul Monetar International. Pana la 15 martie intra si transa de 1 miliard de euro de la UE"

[ link extern ]Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
ContSters257414, utilizator

Alte discuții în legătură

P.f.a.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii sunt obligate sa plateasca retroactiv (pentru ultimii 5 ani) contributii de asigurari sociale? Otto_West Otto_West Sunt PFA - traducator autorizat - din 2002. Pana la 31 decembrie 2004 am fost angajat al unei firme si toate contributiile (sanatate, somaj si pensii) erau ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate de pfa adicris adicris Buna ziua, as vrea sa dechid un pfa. Ce contributii ar trebui sa platesc la stat, cand si ce suma ar presupune acestea. (vezi toată discuția)
Proiect legislativ: desfiintarea cnas si crearea a 10 case de sanatate private. Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Preşedinţia a propus desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi împărţirea bugetului de 4 miliarde de euro între zece case private ... (vezi toată discuția)