avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale si de pensii publice.

Pensionarii pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare reprezinta 40 % din totalul benficiarilor din bugetul asigurarilor sociale.
Cei asimilati pensionarilor reprezinta 60 % din totalul beneficiarilor din bugetul asigurarilor sociale.
1,2 milioane de persoane nu au cotizat niciodata la bugetul asigurarilor sociale.
Raportul complet este publicat aici
[ link extern ]
Cum ramane atunci cu deficitul real, existent in fondul national al asigurarilor sociale de stat (fond colectat din contributii de asigurari sociale platite de cetateni si angajatori), de este nevoie de completare de la bugetul de stat ?
Fondul colectat in prezent este arhisuficient pentru numarul actual de pensionari (cei 40 %), fiind posibile pensii cu mult mai mari decat cele actuale.
De ce cei 60 % nu beneficiaza direct de fonduri de la bugetul de stat, daca tot nu au contribuit de loc sau doar partial la sigurarile sociale ?
In sistemul de sanatate, unde asigurarile obligatorii de sanatate colectate in fondul unic de asigurari de sanatate, nu se regasesc integral si intr-un buget separat al asigurarilor de sanatate, este posibil sa fie o situatie si mai complicata.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:21, 14 Mai 2013
ceva se 'ntampla (nu de bine)...

"subventia" de la bugetul de stat catre sistemul public de pensii a crescut de... 10 ori:rolleyes: in... 4 ani...

2008: 1,3796 miliarde lei;

2012: 13,1486 miliarde lei.

care sa fie explicatia?... ca nu cred ca se finanteaza ... consumabilele...

iar "subventia" aia d-o "da" statul, la randul ei, ce sursa o avea?
Sunt multe intrebari de pus, ca de exemplu:
-banii care se colecteaza din impozitarea pensiilor mai mari de 1.000 lei, cu 16% si din taxarea pentru sanatate cu 5,5 % a pensiilor mai mari de 740 lei, unde se duc, nu cumva la bugetul de stat si apoi se reintorc ca subventie pentru bugetul asigurarilor sociale si respectiv bugetul alocat pentru sanatate ? Cu alte cuvinte, acesti bani, exista sau nu, ca hartia suporta orice ?
In legea pensiilor o sa gasiti foarte clar precizarea ca veniturile sistemului de asigurari sociale sunt doua:
1. contributii
2. bugetul de stat
Asadar nu este nimic anormal ca sistemul de asigurari sociale sa primeasca fonduri de la bugetul de stat. Acestea nu sunt practic subventii in sensul de ajutor sau pomana data de stat catre sistemul de asigurari ci sunt datoriile statului, obligatiile statului fata de categoriile de beneficiari transferati la sistemul de asigurari sociale. Unele din aceste categorii au fost pana acum cativa ani platite de la bugetul de stat si trecute in ultimii ani la asigurari sociale.
De aceea sumele primite de la bugetul de stat au crescut. Pana in 2008 aceste sume erau achitate beneficiarilor de alte institutii ale statului iar in ultimii ani aceeasi beneficiari primesc aceleasi sume, poate putin mai mari, de la casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensiile militare sunt platite din sistemul public de pensii? firsim firsim Avand in vedere ca incepand cu anul 2011 pensiile militare sunt cuprinse in sistemul public de pensii sunt platite din sistemul public de pensii ? (vezi toată discuția)
Cumulul pensiei cu salariul - prevederea legalã Justitiarul711 Justitiarul711 Pensionarii care au pensia neta de 2000 lei nu pot beneficia de cumul cu salariul in cazul in care s-ar angaja ? Exista un art. de lege in acest sens? (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salar segovia_48 segovia_48 Sunt pensionar la limita de varsta.Asi vrea sa stiu care sunt conditiile in care pot lucra si sa primesc pensie cumulat cu salar. (vezi toată discuția)