avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament intern

Buna ziua, ce formalitati trebuie intocmite pentru ca regulamentul intern sa fie legal? (inregistrare la ITM...) Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 2 Martie 2009
Regulamentul de ordine interioara nu trebuie inregistrat la ITM . El este un act intern al societatii care il emite si va trebui semnat de angajator si de reprezentantii salariatilor sau sindicatului si adus la cunostiinta tuturor angajatilor societatii.
Buna ziua,
din CODUL MUNCII
" Cap. I
Regulamentul intern

Art. 257 - Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 258 - Regulamentul intern cuprinde cel puţin următoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi al salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice.
Art. 259 - (1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
Art. 260 - Orice modificare ce intervine în conţinutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute la art. 259.
Art. 261 - (1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Art. 262 - (1) Întocmirea regulamentului intern la nivelul fiecărui angajator se realizează în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.
(2) În cazul angajatorilor înfiinţaţi după intrarea în vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data dobândirii personalităţii juridice."
CCM trebuie inregistrat la Direcţia generală de muncă şi protecţie socială a municipiului Bucureşti (Piata Amzei ,nr 13, sector 1 ) sau judetene , conform art. 25 din Lg. 130/1996 rep
O zi buna.

anne_david a scris:

Buna ziua, ce formalitati trebuie intocmite pentru ca regulamentul intern sa fie legal? (inregistrare la ITM...) Multumesc


Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Regulamentul Intern nu trebuie depus la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolele din codul muncii care vorbesc despre roi ina_enache ina_enache Buna ziua Imi puteti spune care sunt articolele din Codul Mncii care vorbesc despre Regulamentul de ordine interioara, despre aplicabilitatea lui, ... (vezi toată discuția)
Regulamente interne cvv1974 cvv1974 cum sunt intocmite regulamentele de ordin intern? cum se revizuiesc?are sindicatul vreun rol la intocmirea lor? (vezi toată discuția)
Regulament ordine interioara rrramor rrramor Care sunt specificatiile care trebuie sa apara in mod obligatoriu, in ROI? Multumesc! (vezi toată discuția)