avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

buna seara
sa spunem ca sunt la firma X care are codul caen 1039 si urmeaza sa faca disponibilizare colectiva in viitorul apropiat , intrebarea este cate salarii compensatorii ar trebui sa se acorde in cazul in care in ccm este stipulat negociabil iar in cel de ramura minim 6.
multumesc
Cel mai recent răspuns: not4u , utilizator 18:58, 9 Mai 2013
Despre ce ramura este vorba? .. este vorba despre Contractul colectiv de muncă unic la nivelul ramurii industriei alimentare, a băuturilor şi tutunului valabil pana la 13.01.2015 ?
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
da este vorba despre industria alimentara ,a bauturilor si tutunului
Potrivit art.90 alin.2 din acest CCM, salariaţii disponibilizaţi prin concedieri colective vor beneficia, din fondul de salarii, de compensaţii băneşti individuale, în condiţiile şi în cuantumurile prevăzute în contractele colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor, dar nu mai puţin de 6 (şase) salarii de bază brute de încadrare.

Art. 4. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din industriei alimentare, a băuturilor şi tutunului.
(2) În cazul în care au fost încheiate contracte colective de muncă la nivel de unitate anterior contractului de ramură, cele de la nivelul unităţii vor fi adaptate, dacă prevederile minimale ale acestuia nu au fost atinse.
...

Avand in vedere aceste prevederi din CCM-ul aplicabil la nivel de ramura, atunci angajatorul are obligatia sa va acorde nu mai putin de 6(sase) salarii de baza brute de incadrare in cazul in care sunteti concediat in urma unor disponibilizari colective.

In caz de refuz, aveti deschisa calea actiunii in instanta ...Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca, actiunea fiind scutita de plata taxelor judiciare.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv la nivel de ramura bubu.g bubu.g Buna ziua, In situatia in care la nivel de angajator nu este incheiat ccm, mai sunt valabile prevederile ccm, la nivel de ramura in cazul meu ramura industrie ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca panificatie geomih geomih buna ziua, am nevoie de contractul colectiv de munca la nivel de ramura in domeniul panificatiei. ma poate ajuta cineva? va multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)
Concediere colectiva vs concedieri unul cate unul lauricafl lauricafl Buna ziua! Daca in CCM la nivel de unitate (ramura comert) este stipulat ca in cazul concedierilor colective se primesc 2 salarii compensatorii (care este ... (vezi toată discuția)