avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura cercetarii penale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura cercetarii penale

Care sunt consecintele cand depui o plangere sau dai o declaratie. Adica, depui o plangere,acuzi pe cineva de anumite fapte,acestea sunt incadrate la talharie, apoi mergi si iti "schimbi" plangerea. Care ar putea fi consecintele? Iar partea a doua , ce se poate intampla daca in faza de urmarire penala scrii o declaratie ( in calitate de invinuit) ,si cand esti chemat din nou la politie, schimbi declaratia. Poti fi acuzat in ambele cazuri de marturie mincinoasa?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 10:07, 10 Mai 2013
Buna ziua,
1. Schimbarea plangerii, daca se dovedeste neintemeiata si daca plangerea este evident facuta sa sicaneze, poate fi catalogata ca denunt calomnios.
2. Schimbarea marturiei nu poate avea consecinte daca nu este data sub prestare de juramant si cu atat mai putin cand este data de faptuitor. Acest aspect va da rau in fata instantei.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Am inteles. in primul caz autorul plangerii poate fi sanctionat conform legii. Iar in al doilea rand, sa dam un exemplu, in cazul in care faptuitorul este supus in timpul anchetei la anumite presiuni fizice si psihice, iar acesta in fata instantei isi schimba declaratia,pe baza acestor motive? Ar da rau in fata instantei? Multumesc.
Bunaq ziua,
In fata instantei sa precizeze acele presiuni si sa spuna ca abia acum se simte ocrotit sa spuna adevarul si numai adevarul.
av. Gabriel Klein Kiritescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- retragerea plangerii pentru abandon voicudianaalina voicudianaalina buna ziua! ma numesc alina si doresc sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea problema. am trait in concubinaj cu un baiat si avem o fetita de 2 ... (vezi toată discuția)
Incadrare marturie mincinoasa vio99 vio99 Am fost chemat la o declaratie de un procuror in calitate de martor in august 2011 unde am mentionat printr-o declaratie scrisa ca am participat cu alti ... (vezi toată discuția)
Probabil codamnare fara executare ContSters271857 ContSters271857 desi ladosar am contestat ,procesul verbal de incheiere la fata locului pt ca nu au existat 2 martori oculari asa cum scrie in cpp si ca am dat declaratie in ... (vezi toată discuția)