avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Valabilitatea actualei CI dupa introducerea cartii de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Valabilitatea actualei CI dupa introducerea cartii de identitate electronice

Buna ziua as avea si cateva intrebari legate de noile carti de identitate ce vor fi lansate de la 1 iulie 2013.
Este obligatoriu preschimbarea lor in perioadele mentionate, desi ele vor expira peste 7 ani sau peste 58 de ani? :wassat:
CI a mamei mele, va expira in 2071(deci i-a fost data pe o perioada nelimitata).
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:17, 12 Mai 2013
Nu, cartile de identitate deja emise isi pastreaza valabilitatea pana la expirare, in perioadele mentionate in OUG 82/2012 le pot preschimba cei care doresc acest lucru chiar daca CI ale lor mai au pana ajung la termen.
CI a mamei dvs. ramane valabila.

Nici cand s-au introdus pasapoartele simple electronice (biometrice) nu a fost obligatorie preschimbarea pasapoartelor in termen de valabilitate.
Imi pare rau sa va spun dar se pare ca vor trebui schimbate majoritatea actelor. Vedeti in ultimul paragraf din extrasul din lege cine e scutit.
(1) Actele de identitate eliberate, în condiţiile legii, până la punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 69/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se preschimbă după cum urmează:
a) actele de identitate eliberate persoanelor născute după data de 1 ianuarie 1981 se preschimbă în perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;
b) actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimbă în perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;
c) actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimbă în perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;
d) actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.
(2) Valabilitatea actelor de identitate prevăzute la alin. (1) încetează la data expirării perioadei în care acestea pot fi preschimbate.
(3) Persoanele care la expirarea termenului prevăzut la art. 11 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 69/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au împlinit vârsta de 70 de ani sunt exceptate de la obligaţia preschimbării actelor de identitate prevăzută la alin. (1), preschimbarea având loc la solicitarea şi cu acordul de voinţă al acestor persoane.
Eu am indoieli ca va fi posibil sa inceteze valabilitatea cartilor de identitate pe care scrie ca sunt valabile pana la data de [...].

Sigur ca am vorbi de dragul discutiei insa ma intreb ce s-ar intampla daca eu as vrea sa ies din tara la o luna dupa ce zice ordonanta ca sunt obligata sa imi fac carte electronica si ma duc tot cu actuala CI. Imi poate interzice politistul de frontiera iesirea? Pe ce motiv, ca nu e expirata? Ce-o fi insemnand ''isi inceteaza valabilitatea''?
Se va prelungi termenul in functie de dotarea serviciilor de evidenta cu cele necesare. Personal, avand in vedere si termenul de demarare a activitatii 1 iulie 2013 care este destul de aproape precum si faptul ca dotarile primariilor sunt la pamant, iar primarii se vaita ca nu au bani in bugetele locale, nu vad cum vor reusi sa demareze actiunea la nivel de tara, ca nu poti aici da si aici nu. Pana una alta sunt valabile cele de la purtator, iar cei care nu au sau au actele de identitate expirate sa dea fuguta la serviciile de evidenta a persoanelor pentru a intra in legalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 144/5 iulie 2011 ioana-paunescu ioana-paunescu Care este textul integral al legii nr 144/5 iulie 2011. din M.Of. nr. 482/ 7 iulie 2011? Am incercat sa-l caut pe internet si nu gasesc decat ceva neclar. Va ... (vezi toată discuția)
Noile carti de identitate allexxaghe allexxaghe noile carti de identitate trebuiesc schimbate de catre toti cetatenii romani incepand cu 1 iulie 2013,sau la data expirarii cartii de identitate actuale? (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate CYBORG CYBORG Buna ziua! 1.In acest an -2014- implinesc 60 de ani.Totodata in aprilie 2014 imi expira cartea de identitate.Trebuie sa merg la politie sa-l schimb? 2.Mama ... (vezi toată discuția)