avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Citare ca faptuitor dosar penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Citare ca faptuitor dosar penal

Buna ziua,

Am fost citat ca faptuitor intr-un dosar penal. Citatia mi-a fost comunicata in data de 10.05.2013 si termenul de prezentare este data de 13.05.2013.

As dori urmatoarele informatii:
- in calitate de faptuitor am dreptul ca la primul termen sa nu declar nimic si sa solicit un nou termen de citare pentru a-mi angaja un avocat? Care este termenul corect : acela de a-mi angaja un avocat sau de a-mi angaja un aparator ? pot depune o cerere scrisa in acest sens sau acest lucru se va consemna intr-un proces verbal? Mi se va aduce la cunostinta infractiunea pentru care sunt citat ca faptuitor?

Ma voi prezenta la termenul indicat, insa vreau să dau declaraţie in prezenţa unui avocat, neavand timp sa imi angajez inca un avocat deoarece citatia nu mi-a fost comunicata cu suficient timp inainte .Avand in vedere termenul foarte scurt dintre comunicare citare si prezentare la organul judiciar pot invoca acest lucru in sustinerea solicitarii angajarii unui avocat?
Care este termenul de citare: respectiv cu cate zile inainte de prezentare trebuie comunicata citatia?

In citatie nu apare nicio formula de genul ca am dreptul la un aparator cu care sa ma prezint la termenul fixat, incheindu-se cu formula " in caz de neprezentare se vor aplica sanctiunile prevazute de lege"



Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
twisted111, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:52, 11 Mai 2013
Cu ocazia prezentarii la politie vi se va comunica concret acuzele si infractiunea pentru care sunteti cercetata
Da,aveti dreptul ca la primul termen sa nu dati declaratii si sa solicitati acordare de termen pentru angajare aparator
Aveti dreptul sa nu declarati nimic in tot cursul procesului penal.
Puteti spune ca nu ati avut timp sa va angajati avocat daca vreti sa declarati sau puteti declara si fara avocat.
Multumesc pentru promptitudine, atat Dvs. cat si domnului avocat Lascoschi. Mai aveam nevoie de o lamurire: care este termenul corect "aparator" sau "avocat" pentru etapa de cercetare penala. Sau nu este nicio diferentiere intre acesti termeni?

Va multumesc din nou!
Puteti sa nu declarati nimic, dar cel mai bine este sa mergeti cu avocat de la inceput care sa vada dosarul si sa va explice concret implicatiile faptei pentru care sunteti banuit.
twisted111 a scris:

Multumesc pentru promptitudine, atat Dvs. cat si domnului avocat Lascoschi. Mai aveam nevoie de o lamurire: care este termenul corect "aparator" sau "avocat" pentru etapa de cercetare penala. Sau nu este nicio diferentiere intre acesti termeni?

Va multumesc din nou!


Nu conteaza.
Puteti sa le spuneti oricum.
Vor intelege...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citare ca faptuitor dsitc dsitc Buna seara, Azi am primit o veste la care chiar nu ma asteptam , o citare ca faptuitor intr-un dosar penal, aparent deschis in 2008, la Bacau desi eu sunt din ... (vezi toată discuția)
Daca am fost citat in calitate de faptuitor, a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva mea? eusaisapte eusaisapte Am fost citat in calitate de faptuitor intr-un dosar, fara a se preciza toate cele prevazute de art. 285 b)e)f)g) (2) din CPP, motiv pentru care nu stiu ce ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la parchet mirelaard mirelaard In luna iunie am fost citat,prin recomandata semnata de mine, sa ma prezint la Parchet pentru prezentarea materialului de urmarire penala intr-un dosar penal ... (vezi toată discuția)