avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Soþul are de plãtit despãgubiri ca urmare a unei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Soþul are de plãtit despãgubiri ca urmare a unei fapte penale. Bunul achiziþionat de soþie poate fi executat silit?

Am si eu o intrebare. Un domn are un cazier cu fapte penale si are de platit daune banesti, dar in momentul de fata are o hotarare judecatoreasca prin care ii este oprit un procent din salariu. In momentul de fata nici el si nici sotia lui nu au nici un bun, insa daca sotia vrea sa achizitioneze un imobil pe numele ei, i se va putea pune sechestru sau, in cel mai rau caz, i se va scoate imobilul la vanzare pentru acoperirea daunelor banesti pe care sotul ei le are de platit? Ideea e: ca sotul a facut aceste lucruri, sotia este si ea raspunzatoare, o afecteaza in vreun fel? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:39, 15 Mai 2013
In eventualitatea unei executari silite asupra imobilului ,urmeaza a se aplica o procedura mai complexa,de durata referitor la iesirea din indiviziune
Sau mai simplun ca sa nu aibe probleme sa de-a divort de el in acte doar si sa stea astfel linistita
Să încerce schimbarea regimului matrimonial din acela al comunităţii legale de bunuri ale soţilor în acela al separaţiei de bunuri.În acest fel , orice bun achitziţionat de unul dintre soţi va deveni bunul propriu al soţului achizitor iar creditorii celuilalt soţ nu se vor putea îndrepta asupra bunurilor sale.
Bunurile proprietate comuna , dobandite de soti, pot fi supuse executarii silite, dupa ce se procedeaza la partajare, pe cale de contestatie la executare.

Sotii pot opta pentru regimul separatiei de bunuri, incheind,in acest sens, o conventie matrimoniala.


Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv al bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor ce le dobândeşte în nume propriu în timpul căsătoriei, putând dispune de acestea în mod liber, fără a avea nevoie de consimţământul celuilalt soţ;

- soţii pot dobândi bunuri împreună în timpul căsătoriei, acestea aparţinându-le în proprietate comună pe cote părţi. Cotele-părţi se stabilesc de soţi la data dobândirii fiecărui bun.

Dacă soţii nu stabilesc o cotă-parte determinată, se prezumă până la proba contrară că deţin cote părţi egale (art.634 alin.2 Cod Civil);

- nici unul dintre soţi nu este ţinut de obligaţiile asumate de celălalt soţ;

- soţii răspund solidar pentru obligaţiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei şi a celor legate de creşterea şi educarea copiilor


Daca sotia incheie conventie matrimoniala pentru bun care il va achizitiona nu aveti sanse sa raspunda cu el.
Doar daca veti dovedi ca banii cu care a fost achizitionat bunul provin din savarsirea de infractiuni pot aparea alte variante juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim de separare a bunurilor Urban123 Urban123 Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean strain si detin cateva proprietati (apartamente si terenuri) iar dupa casatorie voi achizitiona alte bunuri. Am ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Pastrare bunuri dobandite inainte casatorie miric miric Buna ziua .M am casatorit si am niste bunuri achizitionate inainte de casatorie printre care un apartament care este pe numele meu si care si dupa casatorie a ... (vezi toată discuția)