avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Necesitate semnare demisie si acte necesare in cazul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Necesitate semnare demisie si acte necesare in cazul trimiterii in somaj

Buna ziua
firma face restructurari si angajatii sunt trimisi in somaj .Intrebarea mea este angajatul trebuie sa semneze demisia ? sau ce acte trebuiesc intocmite.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:28, 17 Mai 2013
Problema se punea din alt punct de vedere : postarea a doua mesaje contradictorii.
Caracterul de concediere colectiva nu este dat de existaenta unui CCM ci de prevederile Codului muncii:

Art. 68
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc tudorvaleriul angajatorul se incadreaza in Art.68(1a) . Firma are peste 40 angajati si sunt concediati 8 din cauza reorganizarii firmei (angajatii sunt trimisi in somaj) problema mea era ce acte trebuia sa intocmesc (ex.institare,demisie etc.)
Angajatorul dvs nu se incadreaza in art.68 alin.1 C.mun. Legea stabileste doua conditii cumulative :
- cel putin 10 salariati sa fie concediati
- numaril de salariati sa fie cuprins intre 21 de salariati si 99 de salariati (pe cale de interpretare).

Chiar daca angajatorul dvs are 40 de salariati , nu indeplineste conditiia numarului minim de salariati concediati .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)
Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva diaconu adriana diaconu adriana Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. In data de 17.07.2009 mi s-a adus la cunostinta in baza unei decizii(preaviz) ca am fost ... (vezi toată discuția)