avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cine plateste expertiza intr-o cauza civila?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cine plateste expertiza intr-o cauza civila?

Buna ziua . Sunt parata intr-o cauza civila in care tribunalul a solicitat I.N.E.C.
expertiza grafologica. Cine trebuie sa plateasca contravaloarea expertizei , reclamantul sau paratul?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:34, 17 Mai 2013
In timpul procesului, expertiza o plateste cel care o cere. Aceasta suma va fi inclusa apoi in cheltuieli de judecata si va fi platita de partea care pierde procesul.
In momentul incredintarii expertizei tehnice judiciare, instanta de judecata va mentiona in incheierea de sedinta si partea in proces care va achita onorariul provizoriu pentru expertiza incredintata.
Onorariul provizoriu se plateste in maxim 5 zile de la incredintarea expertizei, de catre partea nominalizata, la CEC, in contul Biroului local pentrue xpertize tehnice judiciare, pe numele expertului desemnat.
Dar dacă s-a contactat un expert contabil, deja s-a plătit suma de 1500 lei/an de expertiză, pentru ca, la aducerea la cunostinta contabilei Asociatiei de Proprietari, aceasta să refuze vehement să fie controlată, astfel, banii dati expertului fiind pierduti (asa mi-a spus persoana păgubită).
Din ce stiu, păgubita ar fi trebuit să facă contestatie la CECCAR si ar fi putut astfel să-si recupereze cei 1500 lei pentru expertiza neefectuată fizic.
Ce spune practica, e posibil să-si recupereze banii legal, dati pentru un serviciu neefectuat ?
Acea contabilă care a refuzat expertiza, nu ar fi fost obligată s-o accepte ? Ce s-ar putea face legal contra ei ? Se poate reclama undeva ?
Daca vorbiti despre o expertiza judiciara, expertul nu poate incasa banii decat dupa ce instanta a analizat raportul de expertiza si a transmis in scris la Biroul local pentru expertize tehnice si contabile judiciare, ca poate sa faca plata expertului.
In cazul unei expertize judiciare, dispuse de o instanta de judecata, contabila asociatiei de locatari nu se poate opune efectuarii expertizei, deoarece va fi amendata de catre instanta.
Daca membrii asociatiei de locatari au angajat un expert contabil, sa efectueze o expertiza extrajudicara si contabila a refuzat sa fie controlata, atunci membrii asociatiei, comisia de cenzori, pot rupe intelegerea cu contabila, prin hotarare a asociatiei de proprietari.
Cei care au cerut expertiza si au platit anticipat, in baza unui contract incheiat cu un expert contabil, iar documentul de control nu a fost intocmit, din vina contabilei care a refuzat sa fie controlata, trebuie sa recupereze banii, de la cel caruia i-au platit (persoana fizica sau asociatie), minus un comision, negociat, deoarece nu a fost vina expertului contabil ca nu si-a indeplinit contractul.
Daca recuperarea banilor nu se face pe cale amiabila, se poate deschide actiune in instanta civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu expert dosar penal neachitat Monica H. Monica H. intrebarea mea este: cum se stabileste un onorariu provizoriu pentru o expertiza contabila efectuata intr-un dosar penal (aflat in lucru la Politie) si de ... (vezi toată discuția)
Reclamantul nu achita onorariul expertului ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca intr-un proces reclamantul care a cerut expertiza contabila nu o achita , tot cere termen pentru a achita si expertii nu depun expertiya ce pot ... (vezi toată discuția)
Evaluare expertiza topografica Merishor_16 Merishor_16 Buna ziua! Vreau sa stiu cum se stabileste taxa pentru expertixa topografica. Experutul a cerut la inceput 1100 lei si acum mi-a zis ca mai am de plata inca ... (vezi toată discuția)