Salutari. In decursul acestei luni, societatea unde lucreaza mama a intrat in faliment, sau urmeaza a intra in faliment. Bineinteles ca exista un CCM prin care este mentionat faptul ca au dreptul la un numar de ... salarii compensatorii in functie de vechimea angajatilor. Tin sa precizez ca mama lucreaza de 27 de ani la acea societate, deci se incadreaza (cf. spuselor directorilor acelei societati) la 20 de salarii compensatorii. Totodata, am inteles ca s-ar da acele salarii compensatorii lunar plus, timp de un an de zile somajul. Acum incep si dilemele mele..
1. Este posibil ca alaturi de salariul compensatoriu sa primeasca si somajul timp de un an de zile? Daca da, sa inteleg ca va primi salariul de baza + somajul, sau somajul + diferenta pana la salariu dupa contractul de munca?
Intreb acest lucru deoarece, se "aude" prin sediul lor faptul ca s-ar putea sa ii faca surprize de genul acesta, sa ii dea doar somaj+diferenta pana la salariul ei de baza, lucru care mi se pare aberant.
A 2a intrebare depinde de raspunsul primei intrebari si anume.. daca, prin absurd, i se va da somajul + diferenta pana la salariu de baza timp de un an, restul salariilor compensatorii va fi doar acea diferenta, dupa ce i se va duce somajul?
Toate aceste dileme mi se par sincer o neobrazare din partea acestei societati si tind sa cred ca daca incearca aceasta forma de plata (somaj+diferenta pana la salariul de baza) restul banilor cuveniti se "scurg" in alte directii.
Edit: Am uitat sa precizez faptul ca directorii acelei societati fac actele pentru ca salariatii sa intre sub incidenta OUG nr. 36/2013 privind drepturile lor salariale si am gasit un articol referitor la aceste salarii compensatorii:
Art. 7. - Persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
b) venit lunar de completare;
c) plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.
Nu inteleg ce inseamna venit lunar de completare precum si Art.8 al acestei OUG. Practic mama o sa ia ce? Salariul de baza + somaj, somaj+diferenta pana la salariul ei de baza, sau cum, asta nu inteleg