avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

Buna ziua!

In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt supuse impozitului statului? Sau mai exact, fostul angajat a contribuit la asigurarile de sanatate, somaj...etc. ? Este asigurat medical?
Are dreptul la ajutorul de somaj? Dupa cat timp?

Va multumesc!
Cristina
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:11, 17 Noiembrie 2009
Da, are dreptul la somaj intrucat desfacerea contractului de munca a avut loc din motive neimputabile salariatului.
Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data încetării contractului individual de muncă, dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data incetarii contractului individual de munca, indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

Buna ziua,
Am lucrat timp de un an si 7 luni la aceeasi firma, acum am fost disponibilizat conform art 65, desfiintarea postului. Firma este nevoita sa imi plateasca salariu compensatoriu? Ce fac daca patronul nu vrea sa imi plateasca salarii compensatorii?
Multumesc.
Da trebuie sa v adea cel putin un salariu compensator conform CCMUNN daca societatea nu are un contract colectiv in care este prevazut altceva.
Daca nu vi se acorda il solicitati in scris, daca nu sesizati ITM sau va adresati instantetei de judecata.
AntiKap a scris:

Buna ziua,
Am lucrat timp de un an si 7 luni la aceeasi firma, acum am fost disponibilizat conform art 65, desfiintarea postului. Firma este nevoita sa imi plateasca salariu compensatoriu? Ce fac daca patronul nu vrea sa imi plateasca salarii compensatorii?
Multumesc.


Potrivit art.67 C.mun., salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
In CCMN , art.78 alin.1, este prevazut ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Prin urmare, beneficiati de cel putin o compensatie echivalenta cu un salariu lunar.
@AntiKap
Consultati si CCMN la nivel de ramura.

Alte discuții în legătură

Intrebare despere salariu compensatoriu!! mosora mosora Acum 2 saptamani mi s-a desfintat postul si am cerut in scris sa mi se plateasca un salariu compensatoriu conform legii. Am facut o cerere in scris la care am ... (vezi toată discuția)
Concediera colectiva mamaadeade mamaadeade sotul lucreaza la o firma de paza in timisoara si a primit preaviz de concediere din 1 noiembrie (impreuna cu toti colegii aprox 30 ),intrebarea este el a ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere individuala lala21 lala21 Sunt in perioada de preaviz, si mi sa incheiat cu articolele 73 alin 1 conform CM si conf art. 74 alin 2 conf contr colectiv de munca pe anii 2007-2010. Oare ... (vezi toată discuția)