avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fisa post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fisa post

Buna ziua,
De doi ani ocup postul: consultant inginer petrochimist. Am primt foarte multe promisiuni. Totul a fost ok 6 luni, facand intr-adevar ceea ce trebuia sa fac. Dupa 6 luni, incet, incet mi s-au bagat pe gat sarcini inexistente in fisa postului ( aprovizionare, logistica, etc). Am incercat sa le sugerez angajatorilor ca nu despre asta am discutat la interviu - nu am facut niciodata asa ceva si drept urmare nu este ok sa fiu criticata ptr greseli. Mi-au raspuns ca mi se va reinoi fisa postului....a mai trecut 1 an si nu s-a intamplat nimic insa, o alta mutare a atributiilor a avut loc...am fost mutata intr-un showroom (CU GESTIUNE COMUNA - 45 DE ANGAJATI), face to face cu clientul....incasare, facturare, consiliere tehnica, ofertare, aprovizionare fara ca macar sa iau in primire un stoc imens. Fara a se face un minim de inventar....Si, iata ca ianuarie 2013 vine cu...inventar! Bineinteles lipsa 200 mil lei vechi!! Mi s-a cerut nota explicativa cu privire la lipsuri. Am dat o nota scrisa prin care am scris ca nu mi se pare corect sa mi se ceara socoteala atata timp cat nici macar nu am o fisa a postului sau un inventar semnat. S-au ofuscat! M-au amenintat ca o sa aibe grija de mine ca am avut acest tupeu de a scrie acest lucru...Dupa mai bine de 4 luni, ieri m-au chemat sa semnez noua fisa a postului. Aceeasi functie- consultant ing. petrochimist, o parte din vechea fisa + raspunzatoare de bunuri/patrimoniu/inventar, + realizarea receptiei marfii + vanzare + facturare + ofertare. Pe scurt....vanzatoare in mall. Nu mi se pare corect sa-mi faca lucrul asta atata timp cat nu pentru asta m-am angajat! Daca as fi stiut ca soarta mea va fi sa vand haine.( fie ele si de protectia muncii asa cum sunt acestea)..nu m-as fi dus in veci la interviu....(de fapt nu eu am aplica, eu m-au sunat). Am semnat noua fisa....insa cel de-al doi-lea exemplar nu mi l-au dat....spun ei ca mai dureaza pana il semneaza si ei. Si inca un aspect: am intrebat un coleg care chiar este consilier vanzari si are aceleasi responsabilitati ca si ale mele : stres praf, dat cu mop-ul, sters rafturile.....Nu mi-e rusine de munca si nici nu ma deranjeaza sa dau cu mop-ul sau sa sterg geamurile...o faceam oricum din bun simt ca doamna de serviciu nu serveste la noi in showroom...insa...nu de asta am invatat vreo 5 ani de facultate si mai presus de tot....nu asta am convenit sa fac de la inceput. Va rog un sfat! Ce sa fac, cui sa ma adresez...sau cum...
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 15 Mai 2013
In primul rand nu trebuia sa semnati a II-a fisa a postului daca nu va conveneau sarcinile inscrise in ea. Daca ati semnat-o veti raspunde de tot ce e scris in fisa.
Cu privire la inventarul facut, faptul ca vi s-a luat o nota explicativa e un lucru normal. Insa daca nu ati avut atributii de gestionar si nu vi s-a dat in gestiune proprie nimic, nu au ce sa va impute si nici nu pot sa va sanctioneze.
Conf art 40 alin 1 lit b -d CM angajatorul are următoarele drepturi:
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare fiecărui salariat, în condiţiile legii;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu.
Asadar angajatorul poate da dispozitii cu caracter obligatoriu, chiar daca nu sunt inscrise in fisa postului.
Dispoziitiile se dau de catre angajator, sub rezerva legalitatii acestora ... Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Prin urmare, depuneti o solicitare in scris la angajator sa va elibereze un exemplar de pe fisa postului .. in caz de refuz sesizati ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari fisa post kty80 kty80 buna ziua, de 2 luni am un sef nou care a venit cu reguli noi pe care le-a asternut in \" regulament de ordine interioara\". a umblat chiar si la plata ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca, fara preaviz roxana_rox87 roxana_rox87 Buna ziua! Acum 3 saptamani am fost chema la un interviu pentru un post de call-center, pentru un magazin on-line! Mi s-a comunicat ce am de facut (facturare + ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga angajatorul sa particip la inventar in alta localitate? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna seara va rog ajutati-ma cu un raspuns, daca se poate pana maine... Am o prietena angajata la o firma din Buc cu fct analist relatii cu clientii. O pot ... (vezi toată discuția)