avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Garda financiara - controale repetate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Garda financiara - controale repetate

Buna seara! Am deschis de curand un magazin . In termen de un an de zile am avut 6:(( controale de la garda financiara si la toate mi s-a spus ca domnii comisari au venit sesizati”de prieteni care imi vor binele” .De fiecare data mi-am luat amenda pentru cele mai nesemnificative abateri. In ritmul acesta , cu siguranta voi falimenta. Am o singura intrebare! Am dreptul sa aflu cine imi este asa de ”prieten” incat sa0mi faca rau intr-un asa mod? Mai mult decat atat mi-a fost spart de doua ori magazinul si furata marfa! Mentionez ca sunt studenta si aceasta mica afacere ma ajuta sa supravietuiesc. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vasi49 , utilizator 20:16, 25 Aprilie 2014
Nu exista cale legala pentru acest demers:D.
Se poate aflaB-)

Este important faptul ca Garda nu poate da curs sesizarilor anonime.
Dar in acelasi timp nu este sigur ca vin doar la sesizare. Este ceea ce au spus. Daca vin la sesizare ar trebui sa verifice sesizarea. Amenzi pentru altceva de ce sa dea. Mai ales ca nu au venit doar o data!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ultima data cand au venit, i-am intrebat ce cauta, pentru ca venisera si cu o luna in urma. Stiu ca nu au voie sa spuna dar mi-au spus razand ca...am multi ?prieteni? care imi vor binele si ei au venit sesizati de data aceasta. Au intrat peste tot si au verificat doar anumite chestiuni, cele probabil scrise in respectiva sesizare. Mereu ma cauta de tigari de contrabanda. Asta e principalul motiv pentru care mise fac controalele, apoi imi iau amenda si pentru ultimul bon care nu e batut in casa, pentru un pret care a cazut, pentru ca marfa nu e asezata intr-un anumit mod. schimb, vine alta echipa care ma pune sa asez invers. :) e foarte trist!

magazinul a fost spart doar ca sa mi se faca un rau si aceste sesizari se fac tot in acest scop! Chiar nu este vreo cale legala care sa ma ajute sa aflu? E dreptul meu. Nu ma voi duce sa ma razbun dar vreau sa stiu cine este aceasta persoana. Pentru ca mi s-a dat de inteles ca ar fi chiar din familie ?aveti multi prieteni din familie? O cerere in acest sens la ANAF?

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Exista o reglementare care limiteaza numarul de controale la aceeasi firma. Puteti sa depuneti reclamatie. In plus nu au voie sa va intrerupa din lucru, sa va blocheze firma cu controlul. Puteti in anumite conditii chiar sa amanati un control.
Sa o luam in ordine: ,,pentru fiecare bon fiscal nebatut in casa"; OUG nr.28/1999 stabileste imperativ obligativitatea inregistrarii pe aparatul de marcat electronic fiscal a oricarui bun livrat sau serviciu prestat catre persoane fizice. Pentru pretul ,,cazut'' sau discutia despre aranjarea si rearanjarea marfii, ca persoana care stie despre ce e vorba, imi este greu sa cred ca sustinerea este una veridica si nu e doar pentru a mai arunca putin praf datorita nadufului. Insa, daca este asa, nu e corect. Despre controalele repetate, te pot asigura ca in mod normal controlul se efectueaza cam o data pe an si doar in cazuri exceptionale mai des (sesizari sau alte indicii) deci fii absolut sigura ca mai des de 1 an nu vin din placere ca tocmai datorita unor sesizari, asa cum de altfel ti-au spus, carora au obligatia legala sa le dea curs, altfel sunt suspectati ca te protejeaza. Intr-o alta ordine de idei, daca un agent economic functioneaza legal, nu ar trebui sa se simta deranjat de niciun control. In rest, tine cont ca si cei de la Garda Financiara sunt tot oameni, poate doar mai ,,innegriti''; e absolut logic ca datorita muncii de control pe care o fac nu au cum sa fie iubiti sau laudati ci blamati. Unii poate si datorita unor comportamente personale care nu au nimic in comun cu functia publica...?
Nu exista nici o interdictie legala expresa de a va fie aratate sesizarile depuse la Garda. Mai exista si o lege a accesului la informatii (publice), legea 544/2001, gasiti modele de cerere pe net. Puteti cere la Garda o copie dupa sesizare, poate va dau.
Pe de alta parte, conform OG 27/2002 privind reglementarea acivitatii de solutionare a petitiilor, petitiile anonime, cele in care nu sunt trecute datele de identificare ale petitionarului precum si cele cu acelasi continut, se claseaza si nu se iau in considerare. Scrieti si asta celor de la Garda, mai ales sefilor lor care probabil ii trimit.
Din cate stiu Garda are un personal redus si nu prea are timp de controale repetate la cazuri nesemnificative. Sunteti controlata de aceiasi comisari sau difera ambii?

Alte discuții în legătură

Control succesiv al garzii financiare la o firma? ivanacristescu ivanacristescu In luna mai 2012 am fost vizitata (in micutul meu magazin de suveniruri religioase si arta decoratiiva; am un cod caen care-mi permite sa comercializez produse ... (vezi toată discuția)
Control disciplina in construcții ancavd ancavd Buna ziua, in urma unei sesizări formulata către disciplina in construcții aceștia au voie sa între pe proprietatea privată/ imobil ? De asemenea cum ... (vezi toată discuția)
Inspectie tematica itm..!!! pimionela pimionela Stie cineva ce procedura legala trebuie urmata de inspectorii ITM la controlul efectuat intr-o institutie??? Eu m-am trezit cu 2 in interior parca erau de la ... (vezi toată discuția)