avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivel de unitate

Buna ziua. Deoarece societatea are 21 de salariati, trebuie inceputa procedura de negociere a contractului colectiv de munca la nivel de unitate.
Care sunt pasii in acest sens? Ce documente trebuie intocmite?
Mentionez ca nici nu s-au ales reprezentanti ai salariatilor. Care este procedura de alegere si cati reprezentati trebuie pentru 21 de angajati?
Si care este termenul in care trebuie demarata procedura de negociere din momentul in care s-a atins pragul de 21 salariati?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 16 Mai 2013
1. Alegerea reprezentantilor salariatilor
Art. 221 alin. (2) din Codul muncii prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Legea nu stabileste o procedura de urmat pentru alegerea reprezentantilor salariatilor. Prin urmare, legiuitorul a lasat la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura pentru alegerea reprezentantilor sai, precum si modalitatea acestei proceduri.
Conform dispozitiilor art. 222 alin. (2) din Codul muncii , numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
Procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie stabilita in reg.intern al angajatorului .

2. Negocierea c.c.m.
Potrivit dispozițiilor legale, angajatorului îi revine obligația de a iniția negocierea colectivă sau, în cazul în care nu o face, negocierea incepe la solicitarea reprezentanților salariaților sau a reprezentanților salariaților.
Art.140 din Legea dialogului social nr.62/2011 :
1) În scopul asigurării participării la negocierea contractelor colective de muncă la nivel de
( … ) unităţi, angajatorii sau organizaţiile patronale vor transmite tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă anunţul privind intenţia de începere a negocierilor colective. În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu a iniţiat negocierile în conformitate cu prevederile art. 129 alin. (3), organizaţia sindicală sau reprezentanţii angajaţilor, după caz, care iniţiază negocierile conform art. 129 alin. (5) vor transmite tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere anunţul privind intenţia de începere a negocierilor colective.

(2) Neinvitarea la negocieri a tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă constituie motiv de neînregistrare a contractului colectiv de muncă negociat.

(3) Anunţul prevăzut la alin. (1) va fi transmis în formă scrisă tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă, cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii negocierilor. Acestea vor confirma în scris primirea respectivului anunţ şi acceptarea sau refuzul participării la negociere. Lipsa unui răspuns scris, coroborată cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretată ca refuz de participare la negocieri.

Negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – dispozitii generale
[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, Firma unde eu lucrez are un contract colectiv de munca semnat si inregistrat la ITM ce a expirat la finele lui 2013. De atunci alt contract nu a ... (vezi toată discuția)
Negocierea ccm la nivel de unitate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am inteles ca e obligatorie negocierea ccm daca firma are peste 21 de angajati,cum e in cazul nostru.Problema este ca nu stiu pasii care trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Participare la negocieri - informare Mihaibc Mihaibc In cadrul unei intreprinderi sunt sa spunem 2 subunitati, iar salariati unei subunitati sunt membrii de sindicat la diferite sindicate. sindicatul A ce este ... (vezi toată discuția)