avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tarif de inscriere a privilegiului asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tarif de inscriere a privilegiului asociatiei de proprietari in Cartea Funciara

Buna ziua,

Problema careia ii caut un raspuns se pune in felul urmator:

Doresc sa inscriu in Cartea Funciara privilegiul cu rang prioritar al unei asociatii de proprietari asupra imobilului si bunurilor mobile ale unui debitor - membru al asociatiei, facultate conferita de art. 51, al. (1) din Legea 230/2007 cu modif. completarile ulterioare. Al. (3) al aceluiasi articol stipuleaza ca operatiunile de publicitate imobiliara sunt scutite de taxa de timbru.
in sprijinul meu mai exista inca 2 reglementari legale, si anume:
1. HG 1588/2007 privind normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007 care stipuleaza:
"Art. 26. - Asociatia de proprietari are, potrivit legii, un privilegiu imobiliar cu rang
prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contribuie la cheltuielile asociaiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor în interesul carora au fost facute.
Art. 27. - Privilegiul imobiliar se înscrie în partea a III-a a Cartii funciare, conform
procedurii publicitatii imobiliare prevazute în titlul II din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicat, si în Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006, cu modificarile ulterioare."

si

2. Art. 1, al. (2) al Ordinului 39/2009 privind privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și unitățile sale subordonate care spune clar ca:

Persoanele fizice și juridice care solicită prestarea serviciilor prevăzute de prezentul ordin au obligația de plată a tarifelor, cu excepția situațiilor în care prin lege se prevede în mod expres exceptarea de la plata acestora.

Problema intervine in momentul in care acelasi Ordin 39/2009 prin pct. 2.3 - Inscriere si intabulare provizorie, cod 2.3.3, solicita pentru inscrierea privilegiului un tarif de 100 lei + 0,1% din valoarea creantei garantate. Ordinul expliciteaza dupa tabelul cu tarife faptul ca inscrierea privilegiului respectiv se plateste desi prin lege speciala asociatia este scutita de plata taxei de inscriere in carte.
Am luat legatura cu un functionar al Biroului de CF unde doresc sa inscriu privilegiul, i-am expus situatia si mi-a pus in vedere sa dovedesc cele sustinute cu documente.
Acum, ma gandesc sa fac o cerere de inscriere a privilegiului si sa motivez cu cele de mai sus.
Orice parere pro sau contra este de apreciat :((

Depuneti la OCPI cerere de inregistrare a privilegiului imobiliar,motivata
In termen de 30 de zile ,autoritatea are obligatia sa se pronunte prin incheiere de admitere sau de respingere a cererii,motivand solutia
In cadrul aceleiasi cereri aveti termenul de 15 zile dupa comunicarea eventualei incheieri de respingere ,in care puteti depune alte documente justificative
Asociatia de proprietari este scutita de taxa de timbru si nu va cere nimeni sa achiatati taxa de timbru. Asa spune legea si asa se intampla si in practica.
Asociatia de proprietari ca orice altcineva, atunci cand solicita prestarea unui serviciu Oficiului de cadastru si publicitate imobiliara trebuie sa plateasaca acel serviciu conform tarifelor, asa cum prevede legislatia pe care ati prezentat-o.
Sunt doua notiuni diferite taxa de timbru si tariful serviciului
Asa cum in instanta asociatia este scutita de taxa de timbru dar trebuie sa achite cheltuieli de judecata (onorariu avocat, onorariu expert judiciar, onorariu executor, legalizari, copii acte...).
Stiu de termenele procedurale ale OCPI. E evident ca in termen de 30 de zile oficiul va admite sau va respinge motivat cererea de inscriere a privilegiului. Voiam sa aflu daca motivul invocat de mine, in speta - scutirea de la plata taxei de inscriere in baza legii speciale, este un motiv valid de admitere a cererii de inscriere. Ca mie mi se pare ca este. :D.

D-le Adriantot, cred ca sintagma "taxa de timbru" utilizata de Legea 230/2007 in cuprinsul art. 51, al. (3) se refera la orice forma de plata fie ca o numim tarif, taxa sau in alt fel. Pur si simplu nu are nici o relevanta deoarece se refera la operatiunile de publicitate imobiliara si nu la alte operatiuni judiciare. Iar scutirea de la plata taxei judiciare de timbru este prevazuta de art. 50, al. (2).
Consider ca legiuitorul a dorit sa scuteasca asociatiile de proprietari de taxele datorate statului in temeiul urmaririi debitelor restante, in totalitatea lor, si nu doar partial.
M-ar interesa daca a incercat cineva vreodata sa inscrie privilegiul asociatiei si sa motiveze cu textele legale invocate de mine.
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
Adriantot, moderator
Conform art 51 L nr 230/2007 asociatia de proprietatri beneficiaza de facilitatea scutirii platei de timbru judiciar pentru instituirii privilegiului imobiliar
Taxa necesara de achitat la OCPI pentru notarea privilegiului imobiliar este prevazuta tuturor notarilor in cartea funciara ,nr crt 2.3,cod serviciu 2.3.3.cu valoarea 100/imobil+0,1% din valoarea creantei garantate,suma care urmeaza a se avansa initial de catre asociatie la notarea privilegiului imobiliar si a se recupera prin solicitare in actiune de la debitorul asociatiei de proprietari
@alexistintin
M-am lovit de aceeasi situatie. Argumentele mele, din legea 230/2007, au fost inutile. Functionarul respectiv mi-a comunicat, fara a numi vreun articol de lege, ca in urma intrarii in vigoare a noului cod civil, in 2011, aceasta taxa trebuie achitata de toti cei interesati. Culmea, a trebuit sa revin a doua zi pentru ca nu aveam suma necesara (destul de mare).
Experienta mea in ceea ce priveste serviciile OCPI o gasiti in linkul urmator: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu MicaCris MicaCris Suntem o asociatie de proprietari si avem un restantier pe care l-am dat in judecata , s-a emis o hotarare. Am dori pentru a ne asigura mai bine sa instituim ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar evasinai evasinai Buna ziua, Sunt presedintele unei Asoc de propr. si avem un caz de restanta de peste 1 an. Unde se depune Cererea ptr privilegiul imobiliar? (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar marinmaria marinmaria Puteti sa-mi spuneti ce inseamna \'\'Privilegiu imobiliar\'\' pentru o asociatie si care sunt pasii de urmat pentru un apartament cu multe datorii. (vezi toată discuția)