avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu imobiliar

Puteti sa-mi spuneti ce inseamna ''Privilegiu imobiliar'' pentru o asociatie si care sunt pasii de urmat pentru un apartament cu multe datorii.
Instituirea privilegiului imobiliar semnifica faptul ca asociatia de proprietari are prioritate atunci cand se pune in vanzare/executare apartamentul proprietarului respectiv adica este prima careia i se achita datoriile pe care le avea respectivul proprietar dupa care ce ramane din vanzare se achita celorlalti creditor.

Privilegiul imobiliar se va intabula in partea a III-a a Cartii Funciare, conform procedurii publicitatii imobiliare, la cererea scrisa a presedintelui asociatiei de proprietari si va purta stampila asociatiei de proprietari.

Cererea de inscriere a privilegiului imobiliar se adreseaza Biroului de Carte Funciara al Judecatoriei in a carei circumscriptie este situat imobilul (sector sau localitate).

La cerere se vor anexa, in doua exemplare, extrase/copii de pe listele lunare de plata a cotelor de contributie avand stampila asociatiei de proprietari, din care sa rezulte suma datorata.

Cererea poate fi depusa de presedintele asociatiei de proprietari sau de catre o alta persoana imputernicita de acesta (administrator, membru comitet executiv, proprietar, avocat), care va atasa procura/imputernicirea, imputernicirea avocatiala.

Privilegiul este opozabil celorlalti creditori numai de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate din cadrul Biroului de Carte Funciara.

Operatiunile privitoare la privilegiu sunt scutite de plata taxei de timbru.
HG nr 1588/2007 Art. 26
Asociatia de proprietari are, potrivit legii, un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.

Art. 27
Privilegiul imobiliar se inscrie in partea a III-a a Cartii funciare, conform procedurii publicitatii imobiliare prevazute in titlul II din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, si in Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006, cu modificarile ulterioare.

Art. 28
(1) Privilegiul imobiliar se inscrie la cererea presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Cererea se adreseaza biroului de cadastru si publicitate imobiliara in a carui circumscriptie este situat imobilul si va cuprinde numele, prenumele/denumirea si domiciliul/sediul solicitantului, actul de identitate, codul numeric personal, obiectul inscrierii, indicarea actului sau a actelor in masura sa justifice cererea, localitatea in care este situat imobilul, numarul cadastral al imobilului si numarul de carte funciara, dupa caz.
(3) In cazul in care nu exista deschisa carte funciara pentru imobilul asupra caruia se solicita inscrierea privilegiului, se va face mentiune despre aceasta in cerere, urmand ca privilegiul sa fie inscris in vechile registre de publicitate imobiliara, in conformitate cu art. 58 alin. (2) din Legea nr. 7/1996, republicata.
(4) La cerere se va anexa un exemplar original sau o copie legalizata a extrasului de pe listele lunare de plata a cotelor de contributie, din care rezulta suma datorata.
(5) Cererea si extrasele de pe listele de plata, prevazute la alin. (4), vor purta stampila asociatiei de proprietari si, dupa caz, semnatura administratorului, a unui membru al comisiei de cenzori, respectiv a presedintelui asociatiei, cu precizarea numelui si prenumelui acestora.

Art. 29
Privilegiul imobiliar prevazut la art. 26 este opozabil celorlalti creditori numai de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate imobiliara.

Art. 30
Privilegiul imobiliar se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.



In situatia in care proprietarul nu a inteles sa achite in termenul stabilit cotele individuale de intretinere afisate in lista de plata,la decaderea termenului de 30 de zile asociatia de proprietari este indreptatita sa aplice penalitati legal prevazute
Daca in interval de 90 de zile proprietarul nu isi achita restanta,asociatia de proprietari are dreptul sa actioneze in instanta proprietarul si concomitent sa impuna privilegiu imobiliar
Buna,
Am fost si eu la oficiul cadastral si mi-a spus ca nu pot sa cer privilegiu imobiliar deoarece nu este o sentinta judecatoreasca. In lege nu specifica aceasta. Asociatia trebuie sa astepte hotararea care poate dura sau sunt cai legale de a cere acest privilegiu imobiliar?
Stiu caz in care in aceasta perioada proprietarul a facut un imprumut cu ipopteca si asociatia nu a putut recupera bani.

Ce se intampla daca apartamentul nu este intabulat? Se mai poate cere instituirea privilegiului imobiliar?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
Si eu sunt interesat de problema Privilegiului Imobiliar, pentru că avem în A.P. o familie care are o restantă de 220 milioane lei vechi, plus penalizări de 170 milioane lei....
(Edit - aici discutam despre privilegiu imobiliar si nu amestecam cu executari silite, procese...)
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Adriantot, moderator
@marin maria
@280366

Pentru ca am trecut prin asemenea experiente, am expus in linkul de mai jos toate procedurile si cum se procedeaza pentru inscrierea privilegiului imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara care are birou in fiecare oras iar in Bucuresti in mai multe locatii, depinde de sectoare.
www.avocatnet.ro/content/for...

Precizez ca nu este necesara o sentinta in favoarea asociatiei, cine a spus asta nu vorbea in cunostinta de cauza. Privilegiul este o "acoperire" pentru asociatia de proprietari pentru ca imobilul sa nu fie executat de altii fara ca asociatia sa-si poata recupra debitele de la proprietar ori daca se realizeaza doar dupa ce exista o sentinta favorabila, poate ca deja o banca a executat deja imobilul si inscrierea privilegiului in acel moment este inutila. Eu am un proces care se rejudeca (dateaza din 2009) in desfasurare si am instituit deja privilegiul in favoarea asociatiei fara sa-mi ceara nimeni o sentinta judecatoreasca.

Costuri sunt, din pacate. Desi legea 230/2007 spune ca aceasta actiune este scutita de taxa de timbru, de la intrarea in vigoare a NCC, se taxeaza atat cererea (100 lei) pentru extras cat si instituirea privilegiului imobiliar in favoarea asociatiei (1% din valoare restanta a imobilului). Ca sa fiti pregatiti, eu n-am fost si a trebuit sa revin cu suma.
Sfatul meu, asigurati-va ca locatarii respectivi sunt proprietarii de drept, sa aveti numele complet al acestora (trebuie mentionati ambii soti in toate formularele) si procedati la instiuirea rapida a privilegiului.
Toate formularele se gasesc la birourile OCPI.
L.C.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2013
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Ipoteca legala in favoarea olarasu ileana olarasu ileana [b]>[/b] Asociatia de proprietari a solicitat instituirea unei ipoteci asupra apartamanetului unui locatar(proprietar) cu restante la cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)
Privilegiul imobiliar si registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua, In conditiile in care trebuie sa depun o cerere pentru inscrierea unui privilegiu imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari si nu detin nr. ... (vezi toată discuția)