avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 221 si sistem real
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 221 si sistem real

Buna ziua,

Daca un PFA obtine venituri din activitati agricole si a optat sistemul real, mai este necesar sa depuna declaratia 221?
Cel mai recent răspuns: Kolea41 , utilizator 15:40, 1 Iunie 2013
Depinde de ce fel de venituri din activitati agricole obtineti.Am extras din codul fiscal articolele ce va intereseaza.
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

decl 221 o depuneti numai in situatia in care va incadrati la norma de venit.
deci in concluzie, atentie PFA, I.I., I.F. daca aveti activitate agricola de cultivare cereale care sunt prevazute la pct.29 din OG 8/2013 ,CARE SE REFERA LA ART.71 -74 din Codul Fiscal
si pe care le modifca,, in sensul impozitarii.. si la art.73 se spune acum ca venitul dintr-o activitate agricola se stabilestepe baza de norme de venit. Ca urmare cei cu activitatea respectiva nu mai trebuie sa tinem contabilitatea in partida simpla caci nu mai are efect la impozit,, indiferent de rezultat platim la norma de venit stabilita... Adio discutii cu cei de la finante daca se cuprind la venituri impozabile sau nu subvetiile de la APIA pe suprafata..
(ei si asa sustineau ca se impoziteaza ).. daca o cheltuiala este sau nu deductibila.... ,, adio D 200 ,, .dar a venit D 221 cu norma de venit... Dar trebuie sa tinem evidenta veniturilor realizate in Reg.de incasari si plati, pentru a se urmari daca depasim sau nu plafonul de scutire de 65.OOO Euro pentru TVA,,,
Are cineva alte pareri despre soarta PFA cu activitate agricola in privinta evidentei si a
impozitarii ? astept raspunsul dvs. multumesc.
in privinta discutiilor cu cei de la finante pe seama impozitarii subventiilor cred ca ar trebui sa stie de prevederile normelor metodologice ale art 42 din codul fiscal ,legat de veniturile neimpozabile la calculul impozitului pe venit(nu ma refer la norme de venit)

Extras din codul fiscal:

4^1. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind şi formele de sprijin acordate din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislaţia internă şi reglementările europene de exemplu:

- ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, începând cu anul 2010, potrivit actelor normative de aprobare a respectivelor ajutoare de stat.

- sprijinul acordat producătorilor agricoli sub forma schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare potrivit Ordonanţei de urgenţă nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 139/2007, cu modificările ulterioare şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură şi actelor normative date în aplicarea acesteia;

- sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală prin Axa 1 Îmbunătăţirea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier prin Măsurile 112 - Instalarea tinerilor fermieri şi 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă;

– alte forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2008) 3.381 din 16 iulie 2008;

– forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007.
de acord cu dvs.privind subventiile pe suprafata ,, dar cum va mai beneficia de acesta neimpozitare a sumei primite de la APIA un pfa care acum trece la norma de venit conform OG 8/2013 ? De ce nu ati comentat si cele spuse de mine cu privire la norma de venit ?Se aplica sau nu la PFA ? Cred ca acesta a fost si motivul pentru care PFA trebuie sa plateasca impozit pe baza normei de venit.. Adica ce au zis domnii care fac legile : am gresit cu neimpozitarea subventiilor,, cheltuielile sunt mari,,, veniturile mici din cauza conditiilor de seceta ... asa ca sa plateasca totusi ceva ca impozit... pe norma de venit.. corect sau nu ?
sinteza generala
ART. 71 din codul fiscal defineste veniturile din activitatile agricole,cu specificarea celor care raman in sistem real,respectiv alin 2,3,4 si5; art 73 face referire la activitatile agricole care intra la norma de venit(inclusiv II si PFA) ,cei care trebuie sa depuna decl 221(am inteles ca sa prelungit termenul cu inca o luna);cei care intra la norma de venit(II si PFA,persoane fizice),asa cum ati mentionat ,inregistreaza in RJIP doar partea de venituri nu si cheltuielile,ei platind impozit la norma de venit,avand dreptul de a primi in continuare subventiile in functie de activitatea desfasurata,ca sume neimpozabile(sunt multi care au infiintat II si PFA pe masurile 121,141); la norma de venit se calculeaza impozit pe venit si contributie la sanatate,ce trebuie platite in 2 rate,25 oct si 15 dec.

Alte discuții în legătură

Subventia primita de la apia lauraoradea lauraoradea buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca subventia primita de la APIA pentru terenul agricol si pentru animale este supusa impozitului pe venit. mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Impozitare subventii apia ContSters314374 ContSters314374 suntem un II, vrem sa stim daca subventiile apia pentru agricultura se impoziteaza cu 16%. Multumim (vezi toată discuția)
Pfa si declaratia unica LaviniaB30 LaviniaB30 De ex daca am un PFA iar singurul venit sunt subventiile de la APIA (dupa care sunt platite impozitele an de an), nu s-a taiat nici o chitanta pe pfa,.....mai ... (vezi toată discuția)