avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Subventia primita de la APIA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Subventia primita de la APIA

buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca subventia primita de la APIA pentru terenul agricol si pentru animale este supusa impozitului pe venit.
mentionez ca sunt un simplu taran nu am nici PFA, nici II nici SC.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:56, 2 Aprilie 2014
Potrivit C. fiscal:

ART. 42 Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;



Norme:

4^1. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind şi formele de sprijin acordate din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislaţia internă şi reglementările europene, de exemplu:

- ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, potrivit actelor normative de aprobare a respectivelor ajutoare de stat;

- sprijinul acordat producătorilor agricoli sub forma schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 139/2007, cu modificările ulterioare, şi actelor normative date în aplicarea acesteia;

- sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2008) 3.381 din 16 iulie 2008, prin axa 1 - Îmbunătăţirea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier, prin măsurile 112 - Instalarea tinerilor fermieri şi 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă;

- alte forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007 - 2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2008) 3.381 din 16 iulie 2008;

- forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operaţional pentru Pescuit 2007 - 2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007.
va multumesc pentru raspuns.
deci sa inteleg ca este un venit care nu se supune impozitului.
intreb deoarece sunt in concediu ingrijire copil si legea spune in acest caz ca nu pot sa mai am alte venituri supuse impozitului pe venit.
acesta fiind venit neimpozabil pot sa beneficiez de el in continuare?
Cel mai bine ar fi sa intrebati direct la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
Subventia primita de la APIA nu va afecteaza plata indemnizatiei pentru CCC.

Subventia nu intra in categoria veniturilor care se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare subventii apia ContSters314374 ContSters314374 suntem un II, vrem sa stim daca subventiile apia pentru agricultura se impoziteaza cu 16%. Multumim (vezi toată discuția)
Impozitare plati compensatorii in agricutura NarcisVramulet NarcisVramulet Buna ziua. Va rog sa ne acordati un sfat. Am primit bani din fonduri europene in urma unui proiect. Aceste fonduri sunt o compensare la pierderile pe care le ... (vezi toată discuția)
Declaratia 221 si sistem real robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Daca un PFA obtine venituri din activitati agricole si a optat sistemul real, mai este necesar sa depuna declaratia 221? (vezi toată discuția)