avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timpul de lucru in delegatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timpul de lucru in delegatie

in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ore.
in acea zi trebuie sa mai si lucrez 8 ore?
Cand ma intorc din delegatie, in ziua aceea dupa ce lucrez 8 ore mai fac inca 8 ore pe drum pana acasa.
cum este tratat timpul de deplasare ? face parte din cele 8 ore de lucru sau nu? pentru acest timp sunt platit? va rog daca se poate si temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 15 August 2013
Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă. Astfel, timpul de munca pe durata delegatiei este cel mentionat in c.i.m. .
Pe durata delegatiei , in afara de salariul, salariatul mai are dreptul la diurna/zi. Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.
se plateste diurna. norma de lucru din cim este 8 ore/zi.
intrebarea este constituie timp de lucru (din cele 8 ore/zi), timpul pe care salariatul, il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat?
daca se poate, care este temeiul legal?
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare - art.111 C.mun.

Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul, de exemplu, il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat.

Studiu de caz: Programul de munca si timpul de lucru in delegatie
[ link extern ]
Citez "Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul, de exemplu, il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat." - este interpretarea pe care a-ti dat-o la art .111 din C.Mun. Acest lucru nu este specificat concret in codul muncii.

Dar deplasarea se efectueaza din dispozitia angajatorului, iar in timpul cat salariatul se deplaseaza , se afla la dispozitia angajatorului- in timpul deplasarii lucratorul nu poate dispune cum vrea de timpul sau liber. Daca timpul de deplasare nu constituie timp de lucru, atunci este timp liber pentru salariat si angajatorul nu poate dispune cum vrea de timpul liber al salariatului.

Daca deplasarea dureaza 8 ore, lucratorul coform interpretarii d-voastra nu lucreaza nimic, nu va fi pontat in ziua in care se deplaseaza catre locul unde este delegat?
Nu confundati deplasarea cu timpul de munca efectiv lucrat.
Art .111 C.mun se refera la faptul ca, timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca.

Orice act normativ poate fi interpretat. Interpretarea actelor normative este o activitate desfăşurată în scopul determinării exacte a înţelesului normelor juridice, precum şi a aplicării lor corecte şi unitare la situaţiile de fapt cărora le sunt incidente.

Pe durata delegatiei , salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Pe durata de delegarii, salariatul ca primi diurna plus salariul.

Timpul de munca este de 8 ore/zi . Procedura delegarii ar fi : Un salariat este delegat la o alta societate. Se stabileste durata delegarii , iar aceasta in data de la ora de trebuie sa se prezinte la locul unde este delegat.
In principiu, plecarea in delegatie se face inainte de inceperea duratei efective a muncii la angajatorul unde este delegat.
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cum pontam timpul de deplasare in interes de serviciu? moncu moncu Buna ziua. Societatea noastra are personal care se deplaseaza in interes de serviciu foarte des ( fac parte din corpul de control si merg peste tot in tara). ... (vezi toată discuția)
Durata de munca valycalciu valycalciu am fost in delegatie cu servicu la o distanta de 190 km cu plecare de la domiciliu la 5 dimineata si intoarcere la 20.00 , am primit diurna pe ziua respectiva ... (vezi toată discuția)
Delagatie sambata si duminica anghelnicole anghelnicole Buna ziua de ceva timp port dscutii cu departamentu resurse umane pe urmatoarea tema si vreau sa fiu cat mai convinsa ca se aplica legea eu plec in ... (vezi toată discuția)