avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... minor peste granita fara insotitori
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

minor peste granita fara insotitori

Buna ziua!
M-ar interesa daca un minor cu varsta de peste 14 ani poate calatori peste granita fara a fi insotit de parinti si fara a avea o procura speciala?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 11:33, 18 Mai 2013
Fara a fii insotit de parinti da, in schimb fara acordul ambilor parinti nu.
Nu este vorba de o procura ci de o declaratie acord, prin care parintii consimt ca minorul sa calatoreasca insotit de o alta persoana , specificandu se Tara , perioada si mijlocul de transport. Persoana insotitoare, in afar de parinti, trebuie sa aibe aibe la ea si extras de cazier judiciar.
Cei doi minori vor sa plece singuri,neinsotiti, la mama lor care se afla in strainatate.Mama este divortata si are custodia copiilor. Asadar fara un insotitor si fara acea declaratie nu pot pleca?
Daca I s au incredintat copii mamei prin sentinta inainte de 1 oct 2011 nu are nevoie de acordul tatalui, daca in sentinta scrie ca I se incredinteaza minorii spre crestere si educatie. Daca divortul a avut lic dupatta data de 1 oct 2011 autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti si este nevoie si de declaratia tatalui.
Da, fara insotitor si fara acordul parintelui la care a fost incredintat copilul, minorul nu poate parasi tara. Mama poate sa-si dea acordul in scris in fata notarului din strainatate care are apostila de la Haga, ori direct la autoritatile romane adica la ambasada sau consulat. Acordul trebuie sa cuprinda datele pe care le-a descris Joha si poate fi trimis in tara la persoana care urmeaza a insoti minorul in calatorie. Nu uitati ca minorul trebuie sa aiba buletin.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire blondutza-mada blondutza-mada Sunt o fata de 16 ani , locuiesc cu mama, mama e divortata, iar tata este plecat America. Prin divortul parintilor mei am ramas incredintata mamei. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Iesire minor din tara tuilleries tuilleries Buna ziua. As dori sa stiu daca un minor, care are ambii parinti in alta tara membra UE, poate merge la acestia cu avionul, neinsotit. Mentionez ca parintii ... (vezi toată discuția)
Declaratie acord pentru minori dinamovistu dinamovistu Buna...va rog frumos daca imi poate raspunde cineva la urmatoarea intrebare: Sunt minor si mi-as dori enorm ca vara aceasta sa mi-o petrec in strainatate cu ... (vezi toată discuția)