avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Lamurire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Lamurire

Sunt o fata de 16 ani , locuiesc cu mama, mama e divortata, iar tata este plecat America. Prin divortul parintilor mei am ramas incredintata mamei. As dori sa plec pana la prietenul meu in Suedia, in vacanta , timp de 2 saptamani. As dori sa stiu ce acte imi trebuiesc pentru a iesi din tara. Astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:23, 27 Februarie 2011
Cetatenii români cu varsta sub 18 ani nu pot calatori în strainatate neinsotiti. Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc una din urmatoarele conditii:
• sunt însotiti de ambii parinti;
• sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva de încredintare a copilului etc.
• sunt însotiti de un adult aflat în posesia certificatului personal de cazier judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
In cazul dumneavoastra, acordul ar fi necesar doar din partea parintelui caruia i-ati fost incredintata, respectiv mama, dar nu puteti pleca singura.
ce hartie trebuie sa aibe isotitorul? trebuie facuta o procura la notar sau se poate cu declaratie de la mama , cum ca ma incredinteaza unui major. sau ce acte trebuie sa am? mama trebuie sa fie neaparat insotitor sau se poate si altcineva( major )? multumesc mult
Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.
Aveti nevoie de :
1.-o declaratie notariala a mamei care sa cuprinda urmatoarele mentiuni:
a)-scopul deplasării;
b)-ruta urmată până în statul de destinaţie;
c)-perioada in care urmeaza sa se efctueze calatoria,
d) -indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, datele de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
2.-hotararea de divort prin care ati fost incredintata mamei-legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila,
3.-pasaport.
Daca veti calatori cu avionul, mama dvs. poate lua legatura cu compania aeriana cu care urmeaza sa calatoriti si aceasta va pune la dispozitie o persoana din cadrul companiei ( pe care mama o va imputernici prin acea declaratie notariala ) care va va prelua la plecarea din tara si va va incredinta pe aeroportul din tara de destinatie peroanei majore nominalizate si identificate in mod expres.
Pentru acest serviciu se plateste suplimentar fata de costul biletului de avion.




Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor de 14 ani pleaca neinsotit in ue omisomis omisomis Care este procedura pe care trebuie sa o indeplinesc astfel incat copilul meu, minor 14 ani impliniti (pasaport individual valabil), sa poata pleca pentru o ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorilor din tara Andreea1995 Andreea1995 As dori sa ma ajuti cu cateva raspunsuri la intrebarile pe care doresc sa vi le adresez. Locuiesc in Romania si sunt minora. As dori sa plec impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)
Conditii pt iesirea din tara a minorului StoicaElena StoicaElena Buna ziua! Parintii mei sunt divortati iar eu am ramas in grija tatalui . Mama mea este plecata in Franta si as dori sa stiu daca pot iesi din tara fara ca ea ... (vezi toată discuția)