avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Coasigurarea la plata contribuþiei de asigurãri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Coasigurarea la plata contribuþiei de asigurãri obligatorii de sãnãtate in cazul unui venit neimpozabil si nepermanent

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarelor, in privinta contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate:

La ce se refera expresia ingrosata din paragraful acesta; veniturile precizate se refera la venituri impozabile sau venituri neimpozabile?
„Articolele 212 şi 213 din Legea 95/2006, reglementează categoriile de persoane care beneficiază de asigurare cu plata contribuţiei din alte surse sau fără plata contribuţiei.
-În cazul persoanelor fără venituri, dacă acestea sunt căsătorite, iar soţul/soţia are calitatea de asigurat sau au copii care au calitatea de asigurat, acestea pot deveni coasigurate (vor fi asigurate fără plata contribuţiei).
[...]
Pentru coasigurat sunt necesare: adeverinţă că nu a realizat venituri pentru fiecare perioadă în care nu a realizat venituri din intervalul anual 2008-2013, emisă de Administraţia Finanţelor Publice pentru soţ/soţie, copie certificat căsătorie pentru soţ/soţie, copie acte de stare civilă care să ateste filiaţia asigurătorului către ei, pentru părinţi, copie BI/CI.”


O persoana care are venituri neimpozabile si nepermanente poate fi coasigurata, sotul avand calitatea de asigurat, fara plata contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate?


Unde pot gasi, in legislatie, paragrafele:
- „veniturile neimpozabile nu este nevoie sa fie declarate în România”
- „Pentru persoanele care nu realizează venituri impozabile, cele care beneficiază de venitul minim garantat şi pentru persoanele care sunt asistate social plata contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate va fi suportată din bugetul administraţiei publice locale”?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
lady_v, utilizator
Orice angajat, deci asigurat, poate declara persoane in intretinere pentru deducere la impozit (soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale căror venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar).. Dintre acestea, doar sotul/sotia sau parintii pot fi coasigurati la sanatate (fara plata contributiei), cu conditia sa nu aiba deloc venituri.
Angajatul declara la locul sau de munca persoana in intretinere si coasigurata, prezentand si documentele mentionate.

Legea nr.95/2006:

ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;......


Ordinul 617/2007:

ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
......
d) pentru soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã;..........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate Dorin Padureanu Dorin Padureanu Daca sotia mea isi face asigurare de sanatate ( plateste lunar 50 lei,nu are venituri si nici eu ) pot beneficia eu si copilul meu de 20 de ani de ea. ... (vezi toată discuția)
Coasigurat mm1232 mm1232 Ce demersuri trebuie sa fac pentru ca sotia mea sa obtina calitatea de coasigurat ?multumesc (vezi toată discuția)