la jumatatea lunii decembrie ar trebui sa nasc, sunt angajata cu cim pe perioada nedeterminata si am pfa separat .
intrebarea mea este : cand anume trebuie suspendat pfa-ul ?
nu imi surade ideea de a umbla pe la finante si reg com insarcinata in 8,sau 9 luni ....
mentionez ca voi opta pt concediu 1 an
( doar daca vor modifica limita de 1200 ron pt 2 ani , as putea opta , altfel , depasesc ... si sunt nevoita sa optez pt 1 an )
pt pfa banuiesc ca se va calcula 85% din venitul net pe anul 2013 si va trebui achitat impozitul si cass pt venituri 2013 ca sa il pot suspenda ?
Buna ziua,
Daca la data solicitarii indemnizatiei pentru concediu crestere copil, suspend activitatea PFA, dar ulterior incasez venituri aferente unor facturi anterioare suspendarii activitatii PFA pentru care va trebui sa platesc impozit si sanatate se poate ajunge la suspendarea indemnizatiei?
Multumesc
Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 16
...
(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.
Multumesc
Ma scuzati daca insist, dar vreau sa fiu sigura: Chiar daca in perioada incasarii indemnizatiei eu voi plati impozit si sanatate, pentru veniturile incasate, nu va exista nici un risc de suspendare a indemnizatiei pentru cresterea copilului? Mentionez ca veniturile reprezinta facturi emise anterior solicitarii indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Este prevazuta o situatie asemanatoare in Ordinul 1474/2011:
Situatie:
Persoana care are un contract de muncă pe drepturi de autor încheiat pe o perioadă determinată. Ce venituri sunt luate în calcul şi cum i se calculează indemnizaţia pentru creşterea copilului?
Solutie:
Dacă există un contract de muncă sau de prestări servicii este o situaţie similară angajator/angajat. În această situaţie angajatorul este obligat să elibereze adeverinţa cu veniturile realizate timp de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. În situaţia în care contractul se termină mai devreme de data până la care acesta a încetat, angajatorul trebuie să îi elibereze un document că acel contract a încetat înainte de termen. Momentul suspendării activităţii este întotdeauna momentul încetării contractului de muncă, respectiv momentul din care nu se mai obţin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activităţi efective. În situaţia în care această persoană a beneficiat de drepturi băneşti aferente acestui contract, iar contractul nu a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis, trebuie încetat acest drept deoarece, pe perioada cât se beneficiază de indemnizaţie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Dacă contractul de muncă a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis după această dată, chiar dacă pe această perioadă au fost primite venituri, indemnizaţia se va acorda în continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activităţi deja prestate, care a fost încheiată.
Similar, daca veti obtine venituri pentru facturi emise inainte de intrarea in CCC, nu se va suspenda indemnizatia.
Daca doriti un raspuns de la un organ competent va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro