avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cand se suspenda pfa pt indemnizatie ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cand se suspenda pfa pt indemnizatie ccc

buna ziua

la jumatatea lunii decembrie ar trebui sa nasc, sunt angajata cu cim pe perioada nedeterminata si am pfa separat .

intrebarea mea este : cand anume trebuie suspendat pfa-ul ?
nu imi surade ideea de a umbla pe la finante si reg com insarcinata in 8,sau 9 luni ....

mentionez ca voi opta pt concediu 1 an
( doar daca vor modifica limita de 1200 ron pt 2 ani , as putea opta , altfel , depasesc ... si sunt nevoita sa optez pt 1 an )

pt pfa banuiesc ca se va calcula 85% din venitul net pe anul 2013 si va trebui achitat impozitul si cass pt venituri 2013 ca sa il pot suspenda ?

multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
ContSters114803, utilizator
1. Pentru stabilirea indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se iau in calcul toate veniturile din salariu si din activitatea de PFA.

2. Plata impozitului pe venit nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati una din activitati.
- In cazul dvs. suspendati numai contractul individual de munca iar din activitatea de PFA puteti obtine venituri pana la 3.000 lei pe an calendaristic.

4. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

Buna ziua!

Am si eu cateva intrebari, daca aveti timp.

1. Am un pfa pt care am platit impozitul pe estimare venit, dar nu am avut activitate deloc, nu am incasat un leu. Din cate am inteles dupa ce il suspend, depun declaratia cu venitul real la finante, iar ei imi elibereaza o adeverinta cu care merg la indemnizatii. In acest caz(in care pe adeverinta va fi venit 0) mai pot primi indemnizatie pt cresterea copilului?

2. Cei 0.85% care se platesc la sanatate pt concedii si indemnizatii trebuie platiti si in cazul in care nu doresc concediu, ci doar indemnizatie? Nu as vrea sa fiu obligata la zilele de concediu.

Multumesc frumos!
Buna ziua ,urmează să nasc în luna decembrie ,nu sunt salariata , am doar un ajutor de handicap vreau sa știu dacă copilul meu poate primi ajutor de la stat , ce acte sunt necesare ,unde trebuie să depun iar alocație de când poate beneficia copilul unde trebuie depuse , mulțumesc .
Legea 61/1993
art. 3
(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:
a) 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);
b) 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
c) 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, conform prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006
privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

art.6
...
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
.....

ISR = indicatorul social de referinta , valoarea actuala = 500 lei.
Bună ziua,
Imi puteti spune dacă au intervenit modificări legat de acest subiect în 2018? De asemenea, dacă nu sunt prea insistenta, eu sunt și salariata și PFA si la locul de lunca voi intra în concediu prenatal în mai 2018, sunt obligata sa suspend PFA tot atunci sau mai pot aștepta după ce nasc (în acest caz, cât timp am la dispozitie maxim pt suspendare? )?
Mulțumesc mult! !!

Valeriu TUDOR a scris:

1. Suspendarea activitatii PFA se face cal mai tarziu cu data cu care solicitati indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Achitarea impozitului pe veniti si a contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (adica veti beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca nu le platiti).

3. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete (cumulate din toate sursele) pe cel 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

Alte discuții în legătură

Veniturile pfa la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil nicoleta2014 nicoleta2014 As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in situatia in care obtin venituri in calitate de angajat dar si venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit-indemnizatie crestere copil-calcul utilizator86 utilizator86 1. Sotul meu vrea sa intre in paternitate. Are un pfa cu norma de venit de 11000Ron. Si-a platit impozitul aferent de 1760 Ron/an, pensia si-o plateste la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa si cmi mariannastase mariannastase Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pana intr-un an in cazul in care am si PFA ( de aprox. 5 luni de ... (vezi toată discuția)