avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenia bebelusilor nascuti in Germania din parinti ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenia bebelusilor nascuti in Germania din parinti romani

Suntem de 3 Ani si 8 luni in Germania iar de 2 Ani si. 2 luni avem drept de muncä pe durata nedeterminata. Pe 1 Apr a venit pe lume fetita noastra iar peste 2 luni vrem sa mergem in Rom . Ce pasaport primeste fetita? Noi am dori pasaport nemtesc se poate?B-)
Cel mai recent răspuns: Loredana Mihai , utilizator 09:05, 20 Septembrie 2021
Cum functioneaza legislatia in Germania din acest punct de vedere nu stiu, am luat informatii de pe un site bine pus la punct care altadata mergea foarte bine (nu stiu acum ce s-a intamplat, poate e de vina conexiunea mea la net):

Copilul nascut pe teritoriul Germaniei din parinti romani devine cetatean german daca
- cel putin unul dintre parinti are permis de sedere permanenta
si
- a locuit neintrerupt in Germania cel putin 8 ani.

1.Conform legilor in vigoare, copiii nascuti in Germania ai caror parinti sunt cetateni straini pot dobindi cetatenia germana.Acest statut este valabil pina la majorat. Dar un copil cu parinti romani e posibil sa detina si cetatenia romana. Ambele cetatenii (si germana si romana) i s-au acordat la nastere, intr-un moment in care copilul nu a putut decide singur care este cea mai buna varianta pentru el. Tocmai de aceea, la majorat, statul german il pune sa aleaga una dintre cele 3 variante posibile:
1.pastreaza numai cetatenia germana;
2 pastreaza numai cetatenia romana;
3.pastreaza ambele cetatenii.

[ link extern ] /

Dumneavoastra trebuie sa inscrieti nasterea copilului in registrele de stare civila romane pentru ca bebelusul este cetatean roman prin nastere.
Mai aveti domiciliul in tara (aveti carti de identitate sau pasaport de cetateni romani cu domiciliul in strainatate)?
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Ares-3, moderator
Avem carti de identitate romanesti ,pasapoarte nu avem ,
Puteti face transcrierea certificatului in tara, la locul de domiciliu, sau la consulat insa la consulat dureaza mult (pana la 90 de zile) si este destul de scump.

In tara veti veni cu titlu de calatorie pentru copil, il obtineti de la unul din consulatele Romaniei din Germania.
Actele necesare le gasiti aici:
[ link extern ]

Certificatul de nastere al copilului trebuie sa il apostilati la autoritatile competente din Germania (echivalentul Prefecturilor de la noi). Sa verificati cu atentie certificatul, sa nu aiba greseli la numele, prenumele dvs. sau ale copilului pentru ca veti avea probleme la transcriere.

Odata ajunsi in tara il veti duce la un notar pentru traducere, legalizare si apostilare iar dupa aceea veti merge la starea civila cu urmatoarele acte (va pun tot un link cu explicatii foarte amanuntite):
[ link extern ] #
Dureaza cam 30 de zile.

Dupa ce obtineti certificatul ii puteti face copilului pasaport.

Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Ares-3, moderator
Dar nu putem sa stam in Rom decat 2 saptamani maxim cum o sa facem cu bebelusu?
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Ecobici, utilizator
In cazul acesta va trebui sa mergeti la consulat pentru transcrierea certificatului:
[ link extern ]

Dupa ce il primiti aveti doua variante:
- luati titlu de calatorie ca sa veniti in tara si depuneti actele pentru pasaport la Serviciul Pasapoarte de care apartineti (dureaza intre 10 si 14 zile ca sa il obtineti)
- depuneti actele tot la consulat insa poate dura de la 30 pana la 90 de zile pana il primiti.

Completare
In linkul pe care vi l-am pus acum am vazut ca din 7 mai au taxa de urgenta pentru eliberarea certificatelor de nastere: 15 euro in plus si il obtineti in 24-48 de ore.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Certificate de stare civila, transcriere Dia85d Dia85d Buna seara..As dori sa stiu ce trebuie sa fac in Romania si de ce am nevoie pentru transcrierea certificatului de casatorie si de nastere? Este neaparat sa pun ... (vezi toată discuția)
Declararea nou-nascutilor in italia si titluri de calatorie VLADVASILE71 VLADVASILE71 Buna ziua, sunt tatal a doi gemeni nascuti anul trecut in ltalia luna august (suntem romani amandoi si eu si sotia casatoriti legal in Romania ). Care sunt ... (vezi toată discuția)
Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)