avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restituire fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restituire fond rulment

Am facut cerere de restituire fond rulment,cu obligatie in scris,ca in termen de 5 zile de la data afisarii listei de plata,sa platesc contributia la cheltuielile asociatiei de proprietari.Am facut acest lucru,deoarece administratorul, a spus ca plateste din fondul de rulment(si al meu),cheltuielile pentru locatarii ce nu platesc la timp. In Manualul Asociatiilor de Proprietari,am citit ca se poate retyrage fondul de rulment,daca ma oblig in scris,sa achit in termen.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:11, 26 Mai 2013
Fondul de rulment care apartine unui proprietar,NU POATE FI FOLOSIT PENTRU ALT PROPRIETAR,in scopul platii unei facturi,decat cu acordul acestuiaaltfel se considera un credit facut de catre persoana(administrator,contabil)catre un grup de proprietari fara acordul proprietarului bun platnic.Fondul de rulment nu poate fi regasit in plata facturilor,ci trebuie tinut in CONTUL ASOCIATIEI DE PROPRIETARI.
@doinagherasim
Nu stiu de unde ati scos toate aceste idei, cert e ca sunt gresite.
In primul rand fondul de rulment al unui proprietar nu-i mai apartine in sensul de a dispune de el din momentulul in care l-a achitat. Nu-l mai intreaba nimeni pe proprietar daca vrea sau nu vrea ceva cu fondul lui de rulment. Sunt bani pusi la dispozitia asociatiei. Nu veti gasi nicaieri in lege obligatia administratorului sau a presedintelui asociatiei de a intreba proprietarii ceva in legatura cu folosirea fondului de rulment.

Suma intreaga a fondului de rulment (nepersonalizata) foloseste la plata facturilor, ca d-aia e fond de rulment. Si nu conteaza a cui cota o plateste deoarece cu acesti bani se platesc facturi, nu cote ale unuia sau altuia.
Fondul de rulment se personalizeaza in evidenta contabila a asociatiei, ca sa se stie cine si cat a achitat si cat mai are, eventual, de achitat....si in momentul cand proprietarul pleaca din asociatie si conform acestei evidente, i se inapoiaza fondul de rulment achitat dupa ce isi achita el ultimele datorii fata de asociatie.

Fondul de rulment se ruleaza prin banca, este adevarat, dar nu ramane nemiscat, ci din el ies sume pentru plata facturilor si intra sume din incasarile de la proprietari, pe masura ce acestia platesc, fie la casieria administratiei, fie direct prin transfer bancar.

In banca fondul de rulment nu se numeste nicicum , ci este o suma de bani in cont.

Depozite bancare se fac atunci cand, in lunile de vara facturile sunt mai mici si exista, daca exista, un excedent de bani dupa plata facturilor.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
elga50, moderator
Nici o lege din Romania,nu prevede obligativitatea pt existenta fondului de rulment.FR este al PROPRIETARULUI,nu al asociatiei,aceasta doar il ruleaza pt interesele proprietarilor,care au dat acest fond.FR nu poate fi folosit pt a acoperi restantele proprietarilor rau platnici.Daca proprietarul nu doreste sa contribuie la FR in asociatie,atunci are obligatia sa achite intretinerea in maxim 5 zile de la afisarea listei(plus 15 zile,dupa care se poate pune penalizari).In perioada de criza financiara,nu se recomanda sa se ceara cotizarea la FR pentru ca agraveaza situatia economica din bloc.Eu am cerut restituirea,mi s-a refuzat,atunci am scazut suma respectiva dintr-o plata de intretinere lunara.Sunt trecuta la "restantieri",dar fara penalizari,de luni de zile.Faptul ca nu au facut sedinta anula, a adunarii generale,de ani de zile si exista suspiciuni de mai multe feluri,am refuzat sa platesc bani fara chitanta si de asemeni nu am siguranta cum folosesc fondul de rulment. Neconvocarea Adunarii Generale Ordinare,cel putin o data pe an,in primul trimestru,constitue contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 3000 lei.De ce nu vor sa faca????[EDIT]
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
elga50, moderator
doinagherasim a scris:
Nici o lege din Romania,nu prevede obligativitatea pt existenta fondului de rulment.

Daca o sa cititi legea 230/2007 si normele de aplicare oa sa aflati despre fondul de rulment. Iata ce prevede HG 1588/2007
Art. 24. -
(1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Daca proprietarul nu doreste sa contribuie la FR in asociatie,atunci are obligatia sa achite intretinerea in maxim 5 zile de la afisarea listei...

De unde ati scos aceasta? O reglementare, o lege, un ordin ceva aveti sa ne dati?
In perioada de criza financiara,nu se recomanda sa se ceara cotizarea la FR pentru ca agraveaza situatia economica din bloc.

In ce lege sau act normativ se spune ca in perioada de criza...? Cine recomanda?
O asemenea recomandare ar agrava situatia din orice bloc de locuinte bloc NATO...
Faptul ca nu au facut sedinta anula...

Ca proprietar aveti tot dreptul sa convocati adunarea generala conform legii 230/2007.
Va trebuia doar semantura a 20% dintre vecinii dumneavoastra si nu va putea opri nimeni sa convocati adunarea generala.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
elga50, moderator
Am citat din:Radu Opaina, Dir Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (Manualul Asociatiilor de Proprietari) si Mihai Mereuta, Presedintele Ligii asociatiilor de Proprietari( e-mail:mihai.mereuta@habitaturban.ro)

Alte discuții în legătură

Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment in asociatia de proprietari VILI48 VILI48 VA ROG SA MA LAMURITI:La infintarea asociatie de locatari s-a constituit un fond de rulment care reprezenta media cheltuielilor la intretinere a 12 luni ... (vezi toată discuția)
Fond rulment, proaspat proprietar aditza26 aditza26 Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum ... (vezi toată discuția)