avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia copiilor de a-si intretine parintii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia copiilor de a-si intretine parintii

Buna ziua,
ma numesc Alexandru si am doua surori.
Mama noastra cu pensie de 600ron, nu are locuinta deoarece a fost evacuata in 2002 de la adresa unde locuia chiriasa la I.C.R.A.L. in vederea retrocedarii catre proprietar a apartamentului.
Pana acum patru ani a locuit la sora cea mare iar acum locuieste la sora mai mica ce nu vrea sa o mai primeasca iar eu locuiesc intr-un apartament cu doua camere confort doi si am doua fete de 27 respectiv 28 ani si nu am spatiu pentru a o lua permanent pe mama.
Am hotarat cu sora mai mare sa cautam o camera cu chirie pentru mama iar la contributie nu vrea sa participe si sora mai mica.
Apelez la dumneavoastra, pentru a ma informa daca exista o forma legala prin care pot fi obligati toti copiii sa contribuie la intretinerea mamei in varsta si fara locuinta.
Va multumesc si va doresc o zi buna!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Conform art. 521 Cod Civil, copii sunt obligati sa intretina parintele aflat in nevoie proportional cu mijloacele pe care le are fiecare (in cazul in care sunt mai multi copii, ca in cazul Dvs.).
Daca una dintre surori nu doreste sa contribuie in niciun fel la cheltuielile pentru intretinerea mamei, Dvs. si sora care veti asigura sumele necesare intretinerii va puteti adresa instantei de judecata pentru a recupera de la sora care nu contribuie in niciun fel, toate cheltuielile aferente partii pe care trebuia sa o achite si aceasta.

O seara buna!
Eu as zice ca mama e intreptatita sa ceara in instanta intretinere si de la sora dvs.
Conform art. 516 Cod Civil, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege
Conform alin.1 art. 521 Cod civil In cazul in care mai multe persoane dintre cele prev. la art. 516 cod civ. sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au. Conform alin.2 din acelasi articol: daca parintele are drept de intretinere de la mai multi copii, el poate in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celor obligati pentru partea fiecaruia.

Cred ca v-am dat raspunsul.
succes.
av.M.Hornea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copiii sunt obligați să-și îngrijească părinți nevoiași? KO KO KO KO Bună seara, mă numesc Eugenia și am un frate vitreg care nu vrea să colaboreze cu mine la îngrijirea mamei noastre cu un handicap de 100% pe care o țin ... (vezi toată discuția)
Bună seara! mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul ... sarbe sarbe Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul lor ,până în august când s a îmbolnăvit și mi a cerut să o primesc la mine până ... (vezi toată discuția)
Daca mama este dusa la azil, are pensie minima(800 lei) diferenta ... Paica Florica Paica Florica Daca mama este dusa la azil,are pensie minima(800 lei)diferenta ce trebuie suportata de familie(sot si copii)cum se plateste de fiecare in parte?Este diferenta ... (vezi toată discuția)